Voorkom overkoken

Je kent het vast wel, onlangs heb je je gasfornuis of kookplaat weer prachtig schoongemaakt. Het kostte aardig wat tijd, maar nu glanst alles je weer tegemoet.

 

En dan komt het moment dat je weer moet gaan koken. Een lekkere pasta staat op het menu en je zet de pan water met pasta op het vuur. Ondertussen ga je natuurlijk bezig met de overheerlijke pastasaus, de bijbehorende salade en misschien zelfs het afsluitende toetje. Zoveel bezigheden en zoveel dingen waar jij jezelf op moet focussen, de pan met kokend water vergeet je dan vaak snel.

Helaas kookt je pan binnen no-time over en is je hele (net weer glanzende) gasfornuis een bende. Dat wordt weer poetsen!

Voorkom overkoken met deze handige tips! 

  • Voeg een mespuntje boter toe aan het kookwater.
  • Zet een wasknijper op de rand van de pan, het deksel kan dan niet weer helemaal op de pan komen waardoor het minder snel overkookt.
  • Leg een houten lepel over een pan

 

Hoe werkt dat dan met die houten lepel hoor ik je denken..
Nou, de belletjes van het kokende water barsten als ze het hout van de lepel raken. De inhoud van de belletjes condenseert direct, wordt water en valt weer terug in de pan. Je pan kookt dus niet meer over.

Als de lepel te heet wordt zal het condenseren minder snel gaan en kan het water alsnog overkoken. Datzelfde geldt als je het gas te hard hebt staan. Er komen dan zoveel belletjes dat je houten lepel niet voldoende is om het overkoken tegen te houden.

Je moet dus altijd bij je eten in de buurt blijven!

Daarbij is het ook belangrijk om op te passen met een houten lepel en vuur. Je wilt natuurlijk niet dat je lepel in brand vliegt!