voorkom muggen in huis

Zo voorkom je muggen in huis

Gezoem, een sneaky prikje en dan die vervelende jeuk… Heb jij ook zo’n last van muggen? Het muggenseizoen is geopend! Voordat je helemaal lek geprikt wordt, gaan wij jou snel van tips voorzien die helpen om muggen in huis te voorkomen. Ben je toch geprikt? Lees dan snel verder, want wij hebben ook effectieve tips om een muggenbeet te behandelen.

Muggen in huis

Dat muggen op licht afkomen, is een fabeltje. Ze worden namelijk aangetrokken door warmte, beweging en het koolzuurgas dat we uitademen. Bij wie de mug het liefste gaat zitten, heeft alles te maken met de geur. Heb jij meer last van muggen dan jouw partner? Dan komt dat door jouw geurprofiel. Dit is de geur die je van nature bij je draagt en heeft dus niets te maken met de frequentie van douchen.

Wat te doen tegen muggen

Wakker liggen van het gezoem en de volgende ochtend opstaan met jeukende muggenbulten, daar zit niemand op te wachten. Maar, wat te doen tegen muggen? Horren zijn een goede preventiemethode, maar voorkomen niet dat muggen via een andere weg binnendringen. Daarom geven we je nog enkele tips om muggen in huis te voorkomen.

 • Een ventilator tegen muggen in huis. Muggen hebben een hekel aan tocht, omdat ze daardoor uitdrogen. Een ventilator is daarom een perfect middel om muggen op afstand te houden.
 • Muggen verjagen met citroen. Muggen houden niet van citroengeur. Snijdt een citroen in schijfjes, leg deze op een bordje en zet het op je nachtkastje. Je zult zien dat de muggen aan jouw kamer voorbij vliegen.
 • Planten tegen muggen. Er zijn planten die zeer doeltreffend zijn om muggen in huis te weren. Koop bijvoorbeeld citroenmelisse en zet deze in de vensterbank. Laat het raam openstaan, zodat de geur zich sneller verspreidt.
 • Tea tree olie tegen muggen in huis. De geur van deze olie houdt muggen op afstand. Je kunt je insmeren met de olie en eventueel wat op het kussen of in de diffuser doen, zodat de geur zich verspreidt.
 • Haal lavendel in huis. Lavendel is bewezen effectief om muggen te verjagen. Een goede reden dus om je tuin ermee vol te planten. Zet ook een paar vaasjes met lavendel op je slaapkamer en de muggen gaan aan jouw kamer voorbij.
 • Gebruik een klamboe. Een klamboe houdt de muggen tijdens het slapen op afstand. Zorg er wel voor dat er geen mug in de klamboe zit. Anders wordt je alsnog de hele nacht wakker gehouden door het gezoem en de jeuk van de muggenbeten.

Muggenbeten behandelen

Ben je toch gestoken? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk van die vervelende jeuk verlost zijn! Krabben is vaak de eerste reactie, maar dat werkt juist jeukopwekkend. Met onderstaande tips kun je muggenbeten behandelen:

 • Gebruik een zelfgemaakte zoutoplossing. Neem wat (grof) zout en meng dat met water. Smeer dit op de jeukende beten en laat het een paar minuten intrekken. Spoel het af met lauw water en je zult zien dat de jeuk verdwenen is. In zout zitten namelijk stofjes die ervoor zorgen dat de jeuk afneemt. Hoe grover het zout, hoe beter!
 • Tea tree olie. Handig om in huis te hebben deze olie! Het helpt om muggen in huis te verjagen, maar werkt ook jeuk verminderend. De olie kalmeert de huid, waardoor de jeuk en het branderige gevoel afnemen.
 • Gebruik tandpasta. Muggenbeten behandelen kan heel goed met tandpasta. De tandpasta vermindert de jeuk en droogt de wondjes uit.
 • Plak een stukje plakband. Oké, het is misschien een vreemd gezicht om je armen en benen vol te plakken met plakband. Toch is het een hele effectieve manier om jeuk te bestrijden. Plak een stukje plakband op de huid waar de muggenbult zich bevindt. De jeuk zal (bijna) volledig verdwijnen. Na enkele uren kun je een nieuw stukje plakband plakken.
 • Een bananenschil tegen de jeuk van een muggenbeet. Dit is wellicht niet het eerste waar je aan dacht, maar is zeker het proberen waard! Wrijf met de binnenkant van de schil over de muggenbeet en je zult zien dat de jeuk verdwijnt.
 • Een muggenbeet behandelen met speeksel. Dit is een super handige manier, aangezien je altijd speeksel bij je hebt. Speeksel heeft het voordeel dat het wondjes sneller geneest. Gestoken door een mug? Lik er maar een keer overheen en je zult zien dat het werkt.
 • (Appel) azijn is een goed middel om jeukende muggenbeten te verzachten. Dep een watje in natuurazijn en leg deze enkele minuten op de muggenbeet. Hebben de muggen zich op jou uitgeleefd en ben je helemaal lek geprikt? Neem dan een bad en doe daar twee a drie kopjes azijn in.

Laat de zomer maar komen! Met deze tips ben je gewapend tegen muggen in huis! Zo zie je maar dat je met simpele tips muggen in huis kunt voorkomen. Wij hebben nog veel meer simpele, maar doeltreffende tips voor jou verwerkt in onze gratis e-books. Van de badkamer schoonmaken tot vlekkengids en van de tuin tot de grote schoonmaak. Met al deze tips bespaar je flink wat tijd!

Meer vrije tijd en een schoon huis?
Geef uw wensen en eisen op en wij gaan op zoek naar een passende schoonmaakster.

Ook interessant