Voorjaarsschoonmaak

Vanochtend werd ik wakker nog voordat de wekker af ging. Iets wat ik normaal erg vervelend zou vinden. Maar vandaag werd ik rustig en ontspannen wakker door het vrolijke gefluit van de vogels buiten. Doordat ik altijd met het raam open slaap, vulde het vogelgezang mijn gehele slaapkamer. Ik had de vogels nog niet eerder in de ochtend gehoord dit jaar, maar het feit dat ze vanochtend vrolijk aan het fluiten waren, betekent dat de lente weer voor de deur staat! En met de lente komt natuurlijk de grote voorjaarsschoonmaak. Wij hebben speciaal voor jou een stappenplan gemaakt zodat jij precies weet hoe je de voorjaarsschoonmaak aan kan pakken.

De slaapkamer(s)

Je kunt het beste van boven naar beneden en schoonmaken. Daarom beginnen wij het stappenplan met de slaapkamers.

 • Ga met een vuilniszak door de slaapkamer heen en gooi al het troep wat je tegenkomt weg. Ook de spullen waar je over twijfelt moet je gewoon weg gooien. Deze zul je in de meeste gevallen niet missen! Twijfel je echt heel erg? Zet de spullen dan een tijdje apart. Heb je ze over een maand nog niet gepakt of gebruikt? Dan kun je ze beter weggooien.
 • Maak vervolgens de kledingkast helemaal leg. Maak stapels van zomer-, winter- en weggooi kleding. De winterkleding kun je ergens opbergen (bijvoorbeeld op zolder) waardoor er meer ruimte in de kledingkast ontstaat.
 • Maak vervolgens de gehele kamer schoon. Denk hierbij aan stoffen, stofzuigen, ramen lappen en dweilen.

De badkamer

Om in de badkamer te beginnen met schoonmaken, is het handig om eerst alle badkamermeubels leeg te halen. Gooi daarbij alle lege verpakkingen en dingen die je niet meer gebruikt meteen weg. Ga daarna aan de slag met de volgende stappen:

 • Maak met allesreiniger alle rekjes, bakjes en dingetjes uit het bad en douche schoon.
 • Poets nu het toilet schoon.
 • Maak de wastafel schoon met een vochtig doekje.
 • Gebruik ruitenreiniger om de spiegel goed schoon te maken.
 • Gebruik allesreiniger om ook de vloer te dweilen.
 • Tot slot moet je alle muren, douche, bad en kraan nog schoonmaken.

Het toilet

Het toilet dient regelmatig schoongemaakt te worden. Daarom zal het toilet schoonmaken tijdens de grote voorjaarsschoonmaak niet veel tijd kosten. Zorg er nu voor dat je de gehele ruimte schoonmaakt en niet enkel het toilet zelf. Er schuilen namelijk ook veel bacteriën op bijvoorbeeld de deurklink, de kraan en het lichtknopje.

De keuken

Het is handig om de keuken kastje voor kastje schoon te maken. Zo wordt je keuken niet in één keer een enorme rotzooi en kun je het schoonmaken beter overzien.

 • Maak de buitenkant en de binnenkant van de kastjes één voor één schoon.
 • Gooi alle producten en spullen weg die je niet meer gebruikt en/of over datum zijn.
 • Maak de oven en de magnetron schoon.
 • Gebruik allesreiniger om het aanrecht, fornuis en de tegels schoon te maken.
 • Stofzuig en dweil de vloer.

Voorraadkast/kelderkast

Als de keuken helemaal klaar is, kun je aan de slag met de voorraadkast of kelderkast. Deze maak je helemaal leeg. Daarbij gooi je alles wat oud, kapot of niet langer bruikbaar is weg. Maak vervolgens alle planken schoon en richt vervolgens de kelder of kast weer overzichtelijk in.

De woonkamer

Tot slot dien je enkel de woonkamer nog te doen. Deze kun je het beste met de klok mee schoon maken. Begin gewoon ergens in de woonkamer en maak alles wat je tegenkomt schoon met een vochtige doek. Wanneer je hiermee klaar bent, hoef je enkel nog te stofzuigen en te dweilen.

Ook interessant