Feiten en fabels over de voorjaarsschoonmaak!

Overal op internet vind je tips voor het schoonmaken, gevraagd en ongevraagd krijg je advies. Maar wist je al wel dat er ook heel veel fabels zijn? Je moet niet zomaar alles geloven wat er wordt geroepen.

Feiten:
Feit 1:
Voor het schoonmaken heb je niet altijd typische schoonmaakproducten nodig, ook karnemelk, cola, ui en pindakaas lenen zich voor het schoonmaakwerk. Zo kun je met karnemelk je badkuip weer laten glanzen, gebruik je cola voor het schoonmaken van het toilet, maak je met water en ui je ramen weer streeploos schoon en verwijder je kauwgom met pindakaas.

Feit 2:
De keuken is de smerigste plek in huis. Alleen in je spoelbak al hebben zich maar liefst 500.00 bacteriën gevestigd. De groentelade bevat bijna 8.000 bacteriën en het vaatdoekje bevat na 1 dag al 3,1 miljoen bacteriën, ruim 1.000 meer dan op een wc-bril.

Oh, en wist je al dat…. op een vaatdoekje in een gemiddeld studentenhuis maar liefst 7,9 miljard bacteriën krioelen? Niet echt een schone bedoeling daar dus!

Feit 3:
Het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen is levensgevaarlijk! Bij het mengen van bleekmiddel met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel komen giftige gassen vrij. Het is erg slecht om deze gassen in te ademen, het kan zelfs verstikkingsgevaar veroorzaken. Niet mengen dus!

Fabels:
Fabel 1: Afwassen met de hand is zuiniger dan met een vaatwasser
Tien jaar geleden ging dit nog op, maar inmiddels zijn veel afwasmachines heel erg zuinig. Vaatwassers gebruiken ‘slechts’ 8 tot 10 liter per keer, doe jij de afwas met de hand? Dan gebruik je maar liefst 10 tot 15 liter water!

Fabel 2: Sop moet schuimen
Ook dat is niet waar, de dingen die je schoonmaakt worden niet schoner door sop.

Fabel 3: Een vaatdoekje wordt helemaal ontsmet als je hem in een emmer chloor doet
Absoluut niet waar. Uit onderzoek blijkt dat bacteriën niet dood gaan door een vaatdoekje in chloor te laten weken. Op een hoge temperatuur wassen of het vaatdoekje 1 minuut in de magnetron op vol vermogen verhitten, dat zorgt ervoor dat de bacteriën doodgaan.

Fabel 4: De keuken moet niet te schoon zijn, bacteriën maken je weerbaar
Dat de keuken de meest vieze plek in huis is wisten we al, maar dat het beter is om de keuken niet te schoon te hebben is echt een fabel. Veel in contact komen met bacteriën maakt ons heus niet weerbaarder voor ziekten. Maar wanneer je zieke mensen in huis hebt of als er kwetsbare groepen in huis wonen (baby’s en oudere mensen) dan kan een extra schoonmaakbeurt geen kwaad.

Fabel 5: De hele vaat wordt schoon met het EKO-programma in de vaatwasser
Wanneer je je vaatwasser op een lage temperatuur laat draaien dan gaan de bacteriën niet dood. Om alle bacteriën goed te doden is het belangrijk om de vaatwasser regelmatig op een hogere temperatuur te draaien. Ook de vaatwasser zelf wordt dan weer schoner. Draai de vaatwasser vooral op een hoge temperatuur als je erg vieze materialen hebt, zoals een snijplank waar je rauw vlees op hebt gesneden.

Fabel 6: Houten snijplanken hoef je alleen maar af te spoelen met koud water
Dat houten snijplanken niet in de vaatwasser mogen wist je natuurlijk wel. Maar dat is geen vrijbrief om de snijplank niet heet af te wassen. Alleen met goed schrobben met een afwasmiddel en erg heet water doodt de bacteriën. Zorg wel dat je dit direct na gebruik doet, anders hopen de bacteriën zich op tussen de houten groeven.

Weet jij nog meer feiten of fabels met betrekking tot de voorjaarsschoonmaak? Deel ze dan met ons!

Ook interessant