Vocht in huis

 

Een vochtige en natte kelder waardoor deze niet meer optimaal gebruikt kan worden. Komt je dat bekend voor? Dan wordt het misschien hoog tijd om hier iets aan te doen. Het is zonde van de ruimte, een kelder kan namelijk heel handig van pas komen om het een en ander op te bergen of er een extra ruimte te creëren. Bovendien is nattigheid en vocht slecht voor de gezondheid en er kan schimmel ontstaan. Lees snel verder om er achter te komen hoe je dit probleem op kunt lossen!

Als eerste mogelijkheid kun je zelf aan de slag om je kelder weer water- en vochtvrij te maken. Aan de binnenkant van de kelder kun je een isolerende waterdichte laag maken, met een waterkerende en waterdichte pasta, kit of mortel, die je kan kopen bij een bouwmarkt. Toch is dit niet ideaal, doordat vocht via het beton of gesteente de kelder kan binnen dringen als er aan de buitenkant geen vochtwerende elementen zijn. Wanneer er wel een isolerende laag aan de binnenkant is, zal het vocht uit de kelder verdwijnen, maar optrekken naar een andere ruimte. Dit is dus ook niet wat je wil. Het is dan beter om een professional in te schakelen.

Wel kun je zelf zoveel mogelijk maatregelen treffen om vocht te vermijden. Dit is zinvol als de kelder nog niet vochtig of nat is. Vocht van buitenaf is niet te voorkomen, maar je kunt de kans dat vocht omhoog trekt wel minimaliseren. Hiervoor is een goede luchtcirculatie nodig; hoe meer droge lucht in huis circuleert, hoe meer vocht er wordt afgevoerd. Ook condens dat door koken of douchen ontstaat, moet zoveel mogelijk afgevoerd worden door bijvoorbeeld een raam open te zetten.

Mocht er dan toch sprake van lekkage of vocht in je kelder zijn, dan is het dus nog best lastig om dit zelf te verhelpen. Ik zou je dan ook aanraden om dit toch professioneel aan te pakken en een vakman in te schakelen. Een kelder kan toch wel heel handig zijn als extra ruimte, dus het zou jammer zijn als je deze door een gemakkelijk oplosbaar probleem niet meer gebruikt! Kijk voor meer informatie over je kelder water- en lekvrij maken ook op vantoog.nl.

Heb jij last van lekkage in je kelder? Of heb je dit gehad? Hoe heb je dit toen aangepakt?

 

Ook interessant

Één gedachte over “Vocht in huis

  1. Kort geleden heb ik opgemerkt dat er een lekke kelder in mijn huis is en ik denk dat het probleem ontstaan omdat er te vaak regent in onze regio. En nu realiseer ik me dat het echt serieus is en het heel huis eraan kan lijden en dat wil ik niet omdat volgend jaar ik dat ga verkopen. Ook denk ik dat rugklachten een gevolg van dit probleem kunnen zijn. Nu ben ik op zoek naar een professionele hulp en hopelijk zal vocht in mijn huis goed bestreden worden.

Comments are closed.