Vocht in huis? Dit is de oplossing

Vocht in huis kun je makkelijk bestrijden. Dit kun je heel eenvoudig zelf doen!

Vocht in woning

Als je in een oud huis woont, zul je het ongetwijfeld kennen: vocht in huis. Ook in nieuwere huizen is dit soms het geval op bijvoorbeeld de zolder of in de kelder. Zo was bij ons thuis de zolder, met een hoog dak, slecht geïsoleerd. Gevolg hiervan was dat het daar in de winter steenkoud was en in de zomer bloedheet. Het is ook niet prettig om in een vochtige ruimte te slapen. Het kan bovendien schade opleveren aan bijvoorbeeld hout en het is gewoon geen fijne leefomgeving.

Er bestaan bakjes die je kunt kopen om het vocht op de vangen. Dit kun je echter ook heel gemakkelijk zelf maken! Enige wat hiervoor nodig is, is rijst met zout. Doe dit in een bakje en zet het in de vochtige ruimte neer. De rijst zal het vocht dan opnemen.

 

10 gedachtes over “Vocht in huis? Dit is de oplossing

 1. Ongelooflijk! Kort geleden zijn we naar een oud huis verhuisd en inderdaad nu voel ik me niet goed omdat het echt vochtig in ons huis is. Mijn rug doet pijn, daarom wil ik die vocht zo snel mogelijk bestrijden.ik zal die bakjes wel proberen, ik wist dat de rijst een soort van een absorbent is, maar ik had geen idee dat ik op deze manier vocht kan bestrijden. Ook denk ik dat ik een speciale service zal moeten inschakelen als het te laat is om zulke bakjes te gebruiken. Bedankt voor het advies!

 2. Dankjewel voor dit stuk over vocht in huis. Ik kan me voorstellen dat de kelder een plek is waar zich vocht verzamelen kan. Ventilatie helpt vaak tegen vochtproblemen.

 3. Mag ik vragen of het in een speciaal bakje moet of dat dit ook gewoon in een aardewerk bakje kan? En doe je dan eerst rijst en daarop het zout?

  1. Hallo Deborah,

   Het maakt niet uit welk bakje je gebruikt. Rijst en zout hebben een verschillende dichtheid, waardoor het ons het beste leek om ze te combineren.

   Groeten, MB

   1. bedankt!
    En hoeveel is er per hoeveel M3 nodig?
    En is het 1 of 1 wat je gebruikt? (dus bijv. 1kg zout / 1 kg rijst)?

     1. Hallo Anouk en Deborah,

      De verhouding is inderdaad 1:1. Er is echter geen vast antwoord te geven voor de hoeveelheid ten opzichte van het aantal m3. Veel vocht in een kleine ruimte vraagt om een grotere hoeveelheid rijst en zout dan weinig vocht in een grote ruimte. Ik zal altijd met een bak gevuld met een kg van beiden beginnen. Mocht dat niet voldoende blijken, kun je altijd nog een bakje neerzetten.

      Groeten,
      MB

Comments are closed.