Vlekken in kleren deel 2

Vorige week heb ik van een heel scala aan vlekken een uitleg gegeven van hoe je deze eruit kunt krijgen. Deze week, zoals beloofd, het vervolg, met nog een heel aantal soorten vlekken! Hoe krijg je deze eruit?

Voor alle hieronder beschreven vlekken geldt dat je het kledingstuk na behandeling van de vlek moet wassen volgens de normale wasvoorschriften.

Make-up

Bij vlekken door make-up is de verwijdermethode afhankelijk van het soort make-up dat de vlek heeft veroorzaakt.
Poeder: Veeg bij een poedervlek als eerste de poeder zachtjes van je kleren af. (Niet wrijven!) Als de vlek er dan nog in zit, kun je het beste een microvezeldoekje vochtig maken en hiermee zacht over de vlek vegen. Als dit niet helpt, kun je vlekkenspray of een sopje van biotex gebruiken.
Foundation/crème: Om vlekken door foundation of crème te verwijderen, kun je make-upremover gebruiken. Als de vlek hierdoor niet verdwijnt, kun je zeep, shampoo of afwasmiddel proberen door met een vochtige spons of doekje hiermee over de vlek te gaan.

Lippenstift

Een vlek door lippenstift kun je verwijderen door wasbenzine of alcohol op een watje of doekje te doen en hiermee de vlek voorzichtig te deppen. Doe dit net zo lang tot alle kleur is verdwenen en ververs tussendoor regelmatig het watje of doekje, zodat je met een schoon watje of doekje dept. Als de vlek hierdoor niet verdwijnt, kun je wat vaseline op de vlek smeren en in laten trekken. Hierna weer deppen met alcohol of wasbenzine.

Koffie

Een koffievlek moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Doe dit door als eerste de koffie op te deppen. Laat dan het kledingstuk weken in een emmer met lauw water. Als de vlek hierna nog niet weg is, kun je de vlek inwrijven met vloeibaar wasmiddel of met vlekkenverwijderaar. Was dan het kledingstuk volgens de normale wasvoorschriften. Als de vlek er dan nog in zit, kun je de vlek inwrijven met glycerine en een half uur in laten werken.

Fruit

Bijna alle fruitvlekken zijn te verwijderen door het kledingstuk in melk te laten weken. Andere manieren om de vlekken te behandelen zijn met vlekkenzout, azijn, citroensap of verwarmde alcohol.

Kaarsvet

Als je wilt weten hoe je kaarsvet verwijdert, verwijs ik je graag naar mijn eerdere blog hierover, met ook tips over kaarsvet uit je tapijt krijgen en schroeiplekken.

Gras

Op een zomerse dag of met kinderen die buiten spelen, ontkom je niet altijd aan grasvlekken.
Gelukkig zijn die er ook weer uit te krijgen, en wel met afwasmiddel. Wrijf de vlek in met puur afwasmiddel en laat dit even intrekken (niet gelijk water erbij). In plaats van afwasmiddel zou je ook citroensap, groene zeep, ammonia of soda kunnen gebruiken.

Chocola

Chocoladevlekken kun je het beste verwijderen door melk op de vlek te deppen en dit een tijdje in te laten werken. Spoel het kledingstuk dan goed uit. Gebruik in elk geval geen zeep om de vlek eruit te krijgen en in plaats van melk kun je de vlek ook uitspoelen met warm water.

Bloed

Een bloedvlek moet je zo snel mogelijk behandelen met koud water. Als dit niet helpt, kun je het kledingstuk een tijdje laten weken in koud water met zout.

Volgens mij ben je nu op elk soort vlek voorbereid, succes ermee! Of ben ik nog belangrijke maniertjes vergeten? Laat het me dan weten!