Verstopte afvoer? Ontstop de afvoer met deze tips

Soms is het ineens zo ver: een verstopte afvoer. Een heel vervelend en vies probleem. Gelukkig is voor het ontstoppen niet altijd een professioneel ontstoppingsbedrijf voor nodig; je kunt ook zelf een heel eind komen!

Plan 1
Om te beginnen moet het overloopgat van de was- of spoelbak dichtgeplakt worden met tape. Vul hierna de wasbak met een bodempje water en zet de zuignap van de ontstopper over de afvoer heen. Haal dan de stok een paar keer op en neer, maar zonder de zuignap los te trekken.

Controleer hierna of het probleem verholpen is. Is dit niet het geval? Lees dan verder!

Plan 2
Wat je dan kunt doen, is het volgende. Plaats een emmer over de sifon. Draai de sifon los met een waterpomptang. Giet de beker leeg in de emmer en maak de afvoerpijp goed schoon. Draai de beker dan weer vast; doe dit met hand en draai het niet te vast aan.

Het is belangrijk om nu op lekkage te controleren en kijk of het probleem is opgelost. Is dit niet zo? Geen paniek, ik heb nog meer maniertjes!

Plan 3
Draai beide moeren van de zwanenhals los met een waterpomptang. Giet de zwanenhals leeg en maak deze schoon. Schroef daarna de zwanenhals weer vast (wederom met de hand, niet te vast aandraaien).

Ook nu is het weer tijd om te controleren op lekkage en of het probleem is verholpen. Is dit nog steeds niet het geval? Er is altijd nog plan 4!

Plan 4
Wat je dan kunt doen, is een paar lepels soda met kokend water door de gootsteen gieten. Doe dit enkele keren totdat de ontstopping is verdwenen.

Is er nog steeds sprake van een ontstopping? Dan is er gelukkig nog plan 5!

Plan 5
Als bovenstaand allemaal niet helpt, kun je gebruik maken van een speciale veer om de gootsteen te ontstoppen. De sifon en zwanenhals haal je hiervoor weer los en je gaat met de veerontstopper zo ver mogelijk de afvoerpijp in. Trek de veer er daarna uit en draai de sifon en zwanenhals weer vast.

Wat nog een andere optie is, is het gebruiken van een gootsteenonstopper. Giet de gootsteen vol met een ontstopper en laat dit een nacht staan.

Voorkomen
Het kan vaak een beetje gehannes zijn, de gootsteen ontstoppen, en voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dit kun je doen door elke week een beetje soda met kokend water door de gootsteen te gieten, wat een verstopte afvoer voorkomt en nare luchtjes tegen gaat.

Ik ga er van uit dat je nu genoeg mogelijkheden weet om de gootsteen te ontstoppen! Of weet jij nog meer? Laat het dan weten!

Deze en meer handige schoonmaaktips heb ik van www.goedeschoonmaaktips.nl!

7 gedachtes over “Verstopte afvoer? Ontstop de afvoer met deze tips

  1. Ik heb ook gelezen dat het met azijn en kokend water kan helpen. Heb dit zelf nog niet geprobeerd. Weten jullie dat?

    1. Ik heb dat inderdaad ook al eens gelezen. Helaas moet ik ook bekennen dit zelf nog niet te hebben geprobeerd.
      Maar het is natuurlijk een poging waard! Laat je het weten of het lukt?

  2. Ik kan bovenstaande van het kokend water en azijn bevestigen. Wel werkt het alleen bij kleinere ontstopping en moet je dit proces een aantal keer herhalen voor het echt effect heeft. Bij een wat heftigere situatie is het verstandig om een professioneel iemand in te schakelen.

  3. Soda werkt ook bij mij hoor! Alleen een keer was de verstopping zo erg dat ik het rioleringsbedrijf moest inschakelen. Nu gebruik ik soda preventief bij mijn wasbakken en doucheputje, sindsdien geen verstopping meer gehad!

  4. Dankjewel voor dit stappenplan. Het is een mengeling van een soort grootmoedersadviezen en echte loodgieterskennis. Een paar lepels met soda kan inderdaad helpen bij vetverstoppingen etc.

Comments are closed.