Tent schoonmaken

De tent schoonmaken is het minst leuke aan de vakantie. Maar door je tent goed te reinigen, blijft hij veel langer goed. Goed het tentdoek schoonmaken loont dus. Lees nu hoe je handig de tent kan schoonmaken.

Tent reinigen

Heb je een leuk kampeerweekend gehad? Hopelijk heb jij je tent droog kunnen houden, of heb je genoeg tijd gehad om hem goed te laten drogen voordat je ging inpakken. Het laten drogen van de tent is namelijk heel belangrijk. Zo voorkom je dat er weerplekken in het tentdoek komen. Dit is de ideale manier om je tent schoon te maken:

 1. Laat de tent drogen;
 2. Verwijder zand en ander grof vuil met een borstel;
 3. Verwijder vlekken met water zonder zeep (zeep verwijdert de waterafstotende coating van je tent!);
 4. Haringen, scheerlijnen en tentstokken kun je afnemen met een natte doek.
 5. Berg het geheel op in een katoenen zak om schimmel te voorkomen.

De tent reinigen is dus helemaal geen ingewikkelde klus. Het is wel belangrijk dat je na iedere vakantie of ieder kampeerweekend de tent blijft schoonmaken. Zo kun je langer genieten van die leuke tijden met jouw tent!

Tentdoek schoonmaken per vlek

Zitten er vlekken op je tentdoek? Die moet je verwijderen voordat je de tent opbergt.

Vogelpoep van de tent verwijderen doe je het liefst zo snel mogelijk, met water (zonder zeep) en een doek. Ben je er te laat bij? Schraap de vlek dan zo goed mogelijk van het tentdoek af met een lepeltje. Reinig de tent vervolgens met water en een doek.

De tentdoek reinigen van schimmel, weervlekken en alg is belangrijk. Je kan niet zomaar huishoudelijke middelen gebruiken, zoals azijn of chloor. Zo tast je de coating van het tentdoek aan. Je kan het beste een speciale schimmelverwijderaar kopen. Het allerbeste is om schimmel te voorkomen, door de tent altijd goed te laten drogen voordat je hem opbergt.

De caravan schoonmaken

Heb je geen tent, maar een caravan? Het schoonmaken van de caravan wil er nog wel eens bij inschieten, maar het is belangrijk om dit na iedere vakantie te doen. Zowel de binnenkant als de buitenkant kan een schoonmaakbeurt gebruiken. Wij hebben een handige checklist opgesteld voor het schoonmaken van jouw caravan:

 • Was de buitenkant met een sopje, een doek en eventueel een zachte borstel;
 • Spoel de waterleidingen door met een speciale reiniger;
 • Reinig de vuilwatertank en het toilet;
 • Stofzuig het meubilair en de vloer;
 • Neem de binnenkant af met een sopje zonder agressieve ingrediënten;
 • Laat de caravan luchten en zet de koelkast open om vieze geurtjes te voorkomen.

De kans is groot dat je ook nog een voortent moet schoonmaken. Dit doe je precies hetzelfde als een gewone tent.

Met deze tips kun jij jaar in jaar uit genieten van heerlijke kampeervakanties. Wil jij nog meer schoonmaaktips ontvangen? Download dan nu een van onze e-books en ontdek nog meer handige schoonmaaktips!

Ook interessant