Bruine suiker zacht houden: hoe doe je dat?

Bruine suiker zacht houden is heel eenvoudig. Suiker dat lang staat kan soms ineens hard worden, zeker basterdsuiker. Dit is natuurlijk lastig als je het wilt gebruiken om bijvoorbeeld te bakken. Wij geven je hier twee tips om bruine suiker die hard is weer zacht maken.

Het allerbeste is natuurlijk om te voorkomen dat jouw suiker hard wordt. Hiervoor moet je weten hoe en waar je suiker het beste kunt bewaren. Suiker bewaar je op een koele en droge plek. Verder kun je suiker in een goed afgesloten pot bewaren of in een zak die je goed afsluit. Als de bruine suiker al hard is geworden, dan zijn er verschillende manieren om bruine suiker zacht te maken.

Tip 1 Marshmallows, appel, brood
Je kunt suiker zacht houden door marshmallows in de suikerpot te stoppen. Ook wanneer suiker al hard is geworden, kun je er nog marshmallows bij in doen, zodat de suiker weer ‘herstelt’.

Bruine suiker zacht houden kan ook goed met schijfjes appel of sneetjes brood. Dat werkt net zo goed als marshmallows.

Tip 2 Vochtige theedoek
Als de suiker al hard is geworden, kun je tip 1 toepassen, maar er is ook een andere manier. Je kunt de suiker in een kom doen en daar een tijdje een vochtige theedoek overheen leggen. Ook dan wordt de suiker weer lekker zacht.

Je vraagt je misschien af waarom marshmallows, appel, brood of een vochtige theedoek helpen tegen harde suiker? Door een wisselende temperatuur en een vochtige omgeving kan de suiker hard worden. Door marshmallows, schijfjes appel of sneetjes brood toe te voegen aan de suiker of door een vochtige theedoek over de suiker heen te leggen, wordt vocht onttrokken en wordt de suiker weer zacht.

Dus, heb je harde suiker in je kast staan? Je weet nu wat je moet doen!

Ook interessant

2 gedachtes over “Bruine suiker zacht houden: hoe doe je dat?

 1. Hallo mvr Berger

  “door een vochtige theedoek eroverheen te leggen, wordt vocht onttrokken en wordt de suiker weer zacht”
  De laatste regen van uw waarom.
  Dit maakt geen zin, als je vocht wil toevoegen, ja, maar als je er vocht aan onttrekken wil, zou ik er een linnenzakje met ongekookte rijst aan toevoegen, net als je met een vaatje zout doet.

  Hoogachtend R.O. Roffel

  1. Hallo meneer Roffel,

   Bedankt voor de aanvullende tip. Dat vinden wij én onze lezers altijd fijn!

Comments are closed.