Strijken deel 2

In mijn vorige blog over strijken heb ik al besproken hoe belangrijk de voorbereiding en de strijkplank zijn. De was direct uit de machine halen en goed uitslaan voorkomt al een heleboel kreukels. Daarnaast is de hoogte van de strijkplank erg belangrijk, evenals een goede hoes en een goed strijkijzer.

Toch blijven veel mensen stiekem een hekel houden aan het huishoudelijke werk dat strijken heet. Daar hoor ik helaas ook bij. Veel kleding strijk ik niet eens (goed gladstrijken met de hand is vaak al voldoende), maar de overhemden van vriendlief stapelen zich op. Een goede reden om de beste trucjes op te zoeken voor het strijken van de overhemden.

Stap 1:
Bekijk het label – hoeveel stippen staan er in de afbeelding van het strijkijzer? Deze stippen staan ook op je strijkijzer, zet het strijkijzer altijd op dezelfde stand als op het label. Wacht tot je strijkijzer op temperatuur is.

Stap 2:
Overhemden kunnen het beste aan de binnenkant gestreken worden, dan voorkom je verkleuringen en beschadigingen.

Stap 3:
Begin altijd met de boord van het overhemd. De boord strijk je van buiten naar binnen. Na de boord strijk je het schouderpand.

Stap 4:
Na het schouderpand strijk je het lijf van het overhemd. Span het schouderstuk om de puntige zijde van de strijkplank. Strijk altijd van het midden naar buiten. Vergeet de randjes niet en neem de tijd om het borstzakje goed te strijken. Zodra je het stuk op de plank gestreken hebt draai je het overhemd voorzichtig verder zodat er een nieuw ongestreken stuk tevoorschijn komt. Dit blijf je doen totdat je het hele overhemd gestreken hebt.

Stap 5:
Strijk de mouwen. De mouwen zijn vaak lastig om te strijken. Pak een mouw bij de zij naad beet en leg deze op de strijkplank. Zorg dat je eerst je handen gebruikt om de mouw plat te strijken en recht te leggen. Daarna pak je je strijkijzer en strijk je de mouw voorzichtig plat. Een mouwplank kan het strijken van de mouwen een stuk minder lastig maken.

Stap 6:
Strijk de manchetten. Deze strijk je eerst aan de binnenkant, daarna aan de buitenkant.

Stap 7:
Hang het overhemd netjes op. Doordat het warm is gaat het snel weer kreukelen, het is dus belangrijk om het overhemd direct netjes op een haakje te handen. Het bovenste boordknoopje doe je daarbij dicht, dan blijft het overhemd ook mooi totdat het werkelijk wordt gedragen.

Stap 8:
Zet het strijkijzer rechtop en laat het afkoelen. Trek de stekker uit het stopcontact en berg het strijkijzer op als het is afgekoeld.

Tips:

  • Gebruik strijkspray

  • Houd het strijkijzer niet te lang stil op dezelfde plek

  • Strijk niet te haastig, als je verkeerd strijkt kun je juist kreukels in het overhemd strijken die je er later lastig uit krijgt.

Kom je er nog niet uit? Kijk dan eens naar: https://www.youtube.com/watch?v=D-oHC87hO8g of een van de vele andere filmpjes op YouTube.

ps. wil je nog kans maken op de prachtige strijkplank van Brabantia? Deel dan hieronder je beste strijktip en win! (vul in ieder geval ook je e-mailadres in, dan kunnen wij contact met je opnemen als je de winnaar bent.)

Ook interessant