Snel een stinkende stofzuiger schoonmaken

Stinkt je stofzuiger? Bah. Gelukkig is je stofzuiger weer fris laten ruiken niet moeilijk. Lees nu tips tegen een stinkende stofzuiger, hoe je snel de stofzuiger helemaal schoonmaakt en meer slimme stofzuigen tips.

Mijn stofzuiger stinkt…

De muffe geur komt doordat het vuil bij normaal gebruik van de stofzuiger lang in de stofzuiger blijft zitten. De luchtstroom gaat tijdens het stofzuigen steeds langs het vuil, en daardoor ruik je de vieze lucht. Als je stofzuiger muf ruikt, is daar gelukkig wel wat aan te doen. Namelijk heel simpel: laat de stofzuiger een beetje waspoeder opzuigen, en hij zal weer fris en fruitig gaan ruiken!

Tips tegen een stinkende stofzuiger

Naast waspoeder kun je ook andere dingen gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld ook soda, lavendelbloemetjes of vanillestokjes opzuigen, of parfum spuiten op de stofzuigerzak. Verder kun je luchtverfrisser (bijvoorbeeld zo’n dingetje dat je in het stopcontact kan stoppen en dan een lekkere geur verspreidt) op een keukenpapiertje druppelen en dit in de stofzuigerzak stoppen. De stofzuiger verspreidt dan vanwege de warme lucht een lekkere geur door je huis als je stofzuigt! In de winkel worden ook speciale stokjes met geuren verkocht die je kunt opzuigen voor een frisse lucht, maar zoals je leest kun je dit ook gemakkelijk zelf maken.

Snel de stofzuiger schoonmaken

Als je stofzuiger stinkt, dan kan hij ook gewoon vies zijn. Je stofzuiger schoonmaken kan nooit kwaad. Dat doe je zo:

1. Filter stofzuiger controleren

Hier kan ik zelf dus inmiddels over meepraten. Als je vergeet het stofzuigerfilter te vervangen, zul je zien dat je op den duur geen stof meer zuigt. Ook verbruikt een stofzuiger met een vuil filter meer energie: slecht voor het milieu en je portemonnee! Om te voorkomen dat je het filter binnen een te korte tijd moet vervangen, kun je het beste geen grof vuil opzuigen. Ga eerst even met een stoffer en blik rond, en laat vervolgens alleen het stof over aan de stofzuiger! Ook is het geen goed idee om met een gewone stofzuiger bouwstof op te zuigen. Daarvan raakt de filter ook verstopt: het stof is té fijn en té scherp.

2. Stofzuigerzak vervangen

Ook de stofzuigerzak is af en toe aan vervanging toe. Je kunt dit het beste doen als de stofzuigerzak niet helemaal vol zit. Wanneer je door blijft zuigen als de zak vol zit, loop je het risico dat de motor van de stofzuiger oververhit raakt. Dit kost energie en op den duur kan het je ook je stofzuiger kosten. Dat zou zonde zijn. Bij een zakloze stofzuiger is het verstandig om regelmatig het reservoir te legen. Dit kan direct in de prullenbak. Wij raden wel aan om dit voor het stofzuigen te doen, zodat je de schone vloer niet per ongeluk vies maakt.

3. Stofzuiger reinigen door te stofzuigen

De kop van je stofzuiger wordt vies. Logisch ook, want je gaat natuurlijk met het kopstuk over de grond. Vaak blijven haren en ander fijn stof dan achter in het stoffen randje van het kopstuk. Het is slim om af en toe de kop los te koppelen van de slang, en vervolgens met de slang het kopstuk goed te stofzuigen. Zo blijft je stofzuiger beter presteren.

Dyson stofzuiger schoonmaken

Een dyson schoonmaken gaat iets anders te werk. Heb jij een dyson v6, dyson v7, dyson v8, dyson v10 of dyson v11? Dan moet je het filter regelmatig schoonmaken. Om de zuigkracht te behouden. Een dyson filter schoonmaken is niet moeilijk:

  1. Haal de filter eruit. Check in de gebruiksaanwijzing hoe je dat bij jouw dyson doet.
  2. Spoel de dyson fitler af met koud water. Gebruik nooit wasmiddel of zeep en zet hem niet in de vaatwasser. Knijp het filter uit en blijf wassen totdat het water schoon is.
  3. Leg de filter te drogen op een warme plek.
  4. Plaats de filter weer in de stofzuiger.

Stofzuigen tips

We hebben nog wat andere slimme stofzuigtips voor je verzameld:

1. Stofzuigen met huisdieren

Stofzuigen kan al best intensief zijn, maar stofzuigen met huisdieren in huis is nóg intensiever. Hondenharen op de bank, een konijn dat het zaagsel uit het hok strooit of de kat die thuiskomt met een harig cadeau… Voor haren van jouw pluizige vriend hebben we een hele handige oplossing die het stofzuigen een stuk gemakkelijker maakt. Ga voor het stofzuigen met een kledingroller over de bank. Op deze manier verwijder je de meeste haren al en gaat het stofzuigen van jouw bank of stoelen een stuk sneller.

2. Stofzuigen met een panty

Als je iets kleins hebt laten vallen, hoef je niet op je knieën te zoeken totdat je scheel kijkt. Gebruik in plaats daarvan een stofzuiger met een panty! Dit heb je nodig:

  • een stofzuiger;
  • een (oude) panty;
  • een elastiekje.

Door de dunne stof van de panty houdt je stofzuiger nog wel de zuigkracht, maar verdwijnen je waardevolle kleine spullen niet meer in de stofzuigerzak. Hoef je in ieder geval na het stofzuigen die overvolle zak niet uit te pluizen op zoek naar die ene mooie oorbel.

Mis geen tips met de exclusieve nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief houden wij jou maandelijks op de hoogte van de slimste schoonmaaktips. Zo hou jij steeds meer tijd over in het huishouden! Maak je buurvrouw/beste vriendin/moeder/echtgenoot jaloers met jouw efficiënte huishoud-skills. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Ontvang de beste tips en meer.

3 gedachtes over “Snel een stinkende stofzuiger schoonmaken

  1. Bedankt voor de tip! Wij hebben een centraal stofzuigsysteem en die rook een beetje muf, wat waspoeder hielp inderdaad heel goed ertegen!

    1. Hai Marco, het stofreservoir van zo’n stofzuiger kunt u af en toe uitspoelen met een sopje van allesreiniger. Het is wel belangrijk dat u het reservoir goed laat drogen, anders blijft er vuil kleven aan de binnenkant en heeft u kans op water in uw stofzuiger.

Comments are closed.