Dit is hoe jij waterverbruik kunt verminderen

Ben jij je bewust van jouw waterverbruik? Waarschijnlijk kun je hierop besparen. In dit blog lees je 9 praktische tips die jou helpen met je waterverbruik verminderen.

Gemiddeld waterverbruik gezin

Hoeveel water verbruik je per jaar? Het voorlichtingsbureau NIBUD, heeft het gemiddelde waterverbruik van een gezin geschat. Zo verbruikt een huishouden van 2 personen gemiddeld 93 m³ per jaar en een gezin van 4 personen gemiddeld 163 m³ per jaar. Je betaalt zo rond de €20,- per maand voor jouw water. Zit jij ook rond deze getallen of daarboven? Dan heb je wat aan onze tips om je waterverbruik te verminderen. Zo blijft je portemonnee net wat voller.

Verbruik verminderen: Keuken

  • Als het aan komt op afwassen, zijn er verschillende manieren waarmee je op water kan besparen. Heb je een vaatwasser, draai de machine dan alleen als de vaatwasser vol is. Was je met de hand af, gebruik dan een afwasmiddel op natuurlijke basis. Dit is op zich al beter voor het milieu, daarnaast kun je het spoelwater gebruiken voor de tuin.

  • Gebruik minder water bij het koken: hiermee bespaar je zowel water als energie en ook blijft de smaak van het eten beter. Hier kun je voor zorgen door bijvoorbeeld niet in te grote pannen te koken.

  • Na gebruik van pannen kun je water besparen door de pannen in de week te zetten in plaats van onder te stromende kraan te houden. Ditzelfde geldt voor het wassen van groenten: spoel ze in een kom water en niet onder de stromende kraan.

Waterverbruik verminderen: Badkamer

  • Door korter te douchen kun je vele liters water besparen: 1 minuut korter douchen, bespaart al 8 liter water per douchebeurt! Ga maar na wat het zou betekenen als iedereen dat zou doen… Een heel stuk minder watergebruik! Als je het lastig vindt om minder lang te douchen, is het een idee om een timer te zetten. Verder is het erg goed voor het milieu om een spaardouchekop te nemen: je merkt weinig verschil tijdens het douchen, maar het bespaart gemiddeld 14 liter water per douchebeurt!

  • Houd goed in de gaten of kranen niet lekken. Draai ze goed dicht en laat het repareren als het blijft druppen. Dit bespaart meer water dan je denkt! Laat verder de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen en het inzepen van je handen als je je handen wast. Ditzelfde geldt als je doucht: bij het wassen van je haren, inzepen met douchegel en scheren, scheelt het om de douche dan even uit te zetten.

  • Controleer je toilet jaarlijks op lekkages. Dit kun je testen door een paar druppels kleurstof in de bak van het toilet te doen. Krijgt het water in de wc een kleur, dan weet je dat er een lek is. Laat dit repareren door een vakman.

Verbruik verminderen: Tuin

  • Tot slot valt er ook in de tuin te besparen op water. Wat dacht je van huisdieren wassen op een plek waar water nodig is, zoals op het gras of het gazon, in plaats van binnenshuis? Zo vang je twee vliegen in één klap.

  • Ook een goeie is om planten in de herfst of in het voorjaar te planten: dan hebben planten minder water nodig om te overleven.

  • Voor zaken als de auto wassen of planten water geven, kun je prima water uit de regenton gebruiken in plaats van water uit de kraan. Zo kom je van dat opgeslagen regenwater af en bespaar je op kraanwater!

Met deze tips kun je bewuster leven en er meer bij stil staan hoeveel (onnodig) water je eigenlijk gebruikt. Je bespaart al gauw heel wat water door er alleen een beetje meer aan te denken en er wat creatiever mee om te gaan. Wat vind jij? Ga je er ook meer op letten?

Wil je nou nog meer tips die jou geld en tijd besparen? Lees dan ons gratis e-book “101 schoonmaaktips”. Hierin vind je superveel lifehacks die het huishouden een stuk makkelijker maken. Download hem nu en ontdek hoe jij het slimst kan schoonmaken!

Ook interessant