Sponzen drogen & schoonmaken

Waar laat je een spons nadat je ermee hebt schoongemaakt? Dat is altijd een punt. Leg je de spons neer, dan droogt het niet goed en ophangen is ook niet bepaald ideaal – hoe hang je een spons überhaupt op? Bovendien gaat een spons schimmelen als het niet goed droogt. Er bestaat een slimme manier om sponzen te drogen!

Een spons droog je heel gemakkelijk door een clip of klem te gebruiken om zo de spons rechtop te zetten. Op die manier droogt de spons goed en snel en daarnaast gaat de spons zo langer mee! Om bacteriegroei tegen te gaan, is het belangrijk dat sponzen (en vaatdoekjes trouwens ook) na gebruik goed drogen.

Sponzen schoonmaken doe je zo

Verder nog een tip om je spons goed schoon te krijgen: leg een vieze spons na gebruik drie minuten in heet sodawater en spoel het daarna uit met koud water. De spons is weer als nieuw!

Natuurazijn om je spons te reinigen

De spons schoonmaken met natuurazijn is ook een goede manier om het te reinigen. Dat komt door de natuurlijke desinfecterende werking van natuurazijn. Je kunt dan (meerdere) sponzen (en vaatdoeken) in een spoelbak met kokend water leggen en hier drie eetlepels natuurazijn aan toevoegen. Laat de sponzen / vaatdoeken hier minstens een kwartier in weken. Spoel ze daarna goed uit onder stromend water, wring ze uit en laat het drogen op de zojuist beschreven manier. Zo houd je je sponzen optimaal!

Je kunt je spons natuurlijk ook in de wasmachine wassen. Alleen zijn niet alle sponzen daar geschikt voor. Heb je bijvoorbeeld gevogelte bereidt en daarna je aanrechtblad met een spons gereinigd? Leg de spons dan in een schaal die in de magnetron kan. Voeg hier wat water en natuurazijn aan toe en zet de schaal 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Je spons is dan weer helemaal schoon en kun je weer overal voor gebruiken.