beddengoed schoon

5 tips om schurft te bestrijden

Je hoort het nu overal, de mensen met schurft zijn de afgelopen maanden erg gestegen. Dit artikel op de website van de NOS verteld ook over de grote zorgen over schurft. Schurft mag dan klinken als een ouderwets probleem waar tegenwoordig bijna niemand meer last van heeft, maar het komt vaker voor dan je denkt. Gelukkig is schurft ongevaarlijk en zijn er eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om schurft te bestrijden. Lees snel verder voor vijf tips om schurft te voorkomen.

1. Schurft voorkomen is beter dan genezen

Schurftmijt is een klein beestje dat jeuk, rode strepen en schilfers op de huid veroorzaakt. Het klinkt vies, maar is niet gevaarlijk. Vervelend is het natuurlijk wel, dus schurft voorkomen is het beste wat je kunt doen. Schurft bij mensen komt voor als veel mensen dicht op elkaar leven, bijvoorbeeld in studentenhuizen. Je kunt schurft voorkomen door regelmatig beddengoed en andere stoffen kleding en accessoires te wassen. Schurft in je bankstel voorkom je door je bank vaak te reinigen.

2. Schurft voorkomen door goede controle

Je wilt natuurlijk niet dat de schurft nog terugkomt in huis. Om dit te voorkomen, moet je goed in de gaten houden wie eventueel klachten heeft die op de bekende schurftklachten lijken. Daarnaast is het belangrijk om de hygiëne in huis goed bij te houden. Was het beddengoed regelmatig, denk ook aan kleden en fleecedekens die op de bank liggen en sjaals.

3. Schurft bestrijden doe je in de wasmachine

Heb je toch schurft opgelopen? Dat komt waarschijnlijk doordat je voor langere tijd contact hebt gehad met iemand die besmet is. De schurftmijt gaat in jouw kleren en beddengoed zitten, dus je zult alles op hoge temperatuur moeten wassen. Heb je huisgenoten? Die kunnen het beste ook al hun kleding en beddengoed op hoge temperatuur wassen om de schurft te bestrijden. Schurft in je bankstel komt ook vaak voor. Haal de hoezen van de bank en was ze mee.

4. Schurft genezen kan met permetrine crème

Schurft bij mensen geeft als klachten jeuk, rode strepen en schilfers op de huid. Hoewel schurft best vies en naar klinkt, is het een ongevaarlijke aandoening. Schurft bestrijden kan dus door alles op minimaal zestig graden te wassen, maar daarmee ben jij nog niet van jouw huidklachten af. Schurft genezen doe je dan ook het beste met een daarvoor geschikte crème. Smeer wel met zijn allen tegelijk en smeer je hele lichaam in. Ook mensen die (nog) geen klachten hebben kunnen besmet zijn met de schurftmijt.

5. Schurft bestrijden door er over te praten

Schurft heeft best wel een negatief imago. Het zou vies zijn en alleen bij onverzorgde mensen voorkomen. Iedereen kan echter de pech hebben met schurft besmet te raken, dus je hoeft je er niet voor te schamen! Maak het in ieder geval bij jouw huisgenoten bespreekbaar, want je moet het probleem samen met hun oplossen. Samen smeren, samen al het beddengoed en alle kleding wassen en samen zorgen dat de schurftmijt niet meer terug komt. Gelukkig weet je nu hoe je dit het beste aan kunt pakken!

De tips die wij in dit blog gegeven hebben, kunnen jou goed helpen om schurft te voorkomen en te zorgen dat het niet meer terug komt. In ons gratis e-book over het schoonmaken van de slaapkamer vind je nog meer handige tips. Download hem vandaag nog!