Waarom een particuliere schoonmaker minder belasting hoeft te betalen

Onder veel schoonmakers en schoonmaaksters heerst er onduidelijkheid over het betalen van belasting. Dit is vaak ook een reden waarom veel schoonmakers zwart werken. Toch is dit helemaal niet nodig! Er bestaat namelijk een handige regeling speciaal voor schoonmakers. Vandaag leg ik je nog eens haarfijn uit wat die regels precies zijn.

Regeling Dienstverlening aan Huis

Wanneer je minder dan vier dagen in de week werkt voor een particulier, kun je in aanmerking komen voor de regeling dienstverlening aan huis. Deze regeling geeft aan dat je niet in loondienst bent. Daardoor hoeft jouw werkgever geen loonbelasting, premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen in te houden op jouw loon.
Dat betekent dat jij als schoonmaker of schoonmaakster meer loon ontvangt! Vaak is dit het afgesproken bedrag met jouw werkgever.

Verzekering

Wanneer je in aanmerking komt voor de regeling dienstverlening aan huis, betekent dit niet dat je ook verzekerd bent voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.
Wil je toch graag verzekerd zijn? Dan kun je ervoor kiezen om een vrijwillige verzekering af te sluiten. Het UWV kan je daar meer informatie over geven.

Vier dagen of meer

Wanneer je vier dagen of meer werkt, kun je helaas geen gebruik maken van de regeling dienstverlening aan huis. De kans is dan groot dat je in loondienst werkt. Hiervoor gelden andere regels.

Belastingdienst

Volgens de Belastingdienst dient iedereen met inkomsten daar ook belasting over te betalen. Maar dankzij de regeling dienstverlening aan huis hebben schoonmakers die minder dan € 500 per maand verdienen hier geen nadelige financiële gevolgen van. De regeling dienstverlening aan huis vervangt namelijk de loonheffingskorting, waardoor de schoonmaker meer geld over houdt.

Ook interessant