zomer schoonmaak

5x huis schoonmaken bij warm weer

Het is een bijzondere zomer in Nederland. Met de hittegolf van afgelopen week en minder neerslag dan normaal hebben we een zomer die voor Nederlandse begrippen extreem te noemen is. Natuurlijk is dat in jouw vrije tijd heerlijk, maar schoonmaken in huis is nóg minder leuk op deze manier. Wij hebben vijf handige schoonmaaktips om ook in de zomer jouw huis schoon te houden!

1. Kies een goed tijdstip voor schoonmaken in huis

Waar je normaal gesproken misschien een tijdschema hebt voor het huis schoonmaken, kun je dit schema beter overboord gooien tijdens de warme dagen. Kies een tijdstip waarop het nog niet zo warm is. In de ochtend kun je vaak nog prima schoonmaken en is het niet te warm in huis. Voor de avond geldt hetzelfde, ook dan is het vaak lekker koel in huis. Midden op de dag kun je beter niet aan jouw schoonmaakronde beginnen, dan is het echt te warm en kun je het beter iets rustiger aan doen.

2. Pas je snelheid aan bij het huis schoonmaken

Iets langzamer schoonmaken zorgt ervoor dat je de hitte beter kunt verdragen. Mensen uit landen waar het altijd warm is, weten niet beter. Zij doen hun dagelijkse taken langzamer dan wij, waardoor de hitte wat beter te verdragen is voor hun. Dit zou jij dus ook moeten doen! Voor ons Nederlanders is het vreemd en onnatuurlijk om meer tijd te nemen dan nodig, maar met zulk warm weer is het de perfecte oplossing om jouw schoonmaakronde iets beter te doorstaan.

3. Wees tevreden met minder dan perfectie

Ai, deze schoonmaaktip klinkt heel vervelend. Iedereen wil het huis piekfijn in orde hebben, maar met dit warme weer is dat soms helemaal niet haalbaar. Bedenk dan dat je in de zomer anders leeft dan in de rest van het jaar. Waarschijnlijk ben je vaker buiten of ga je op vakantie, dus je ziet lang niet altijd dat jouw huis niet perfect schoon is.

4. Maak op een slimme manier gebruik van de zomer

We hebben nu drie schoonmaaktips gegeven die het huis schoonmaken iets prettiger maken als het buiten warm is, maar er zijn ook huishoudelijke taken die juist een stuk prettiger zijn bij warm weer. Zo kun je bijvoorbeeld de was buiten hangen, dan is die binnen mum van tijd droog. Ook kun je in de schaduw buiten ramen lappen (nooit in de zon!). Dan ben je lekker met water bezig én maak je jouw huis schoon, dat vinden wij dubbel voordeel!

5. Schakel hulp in bij het huis schoonmaken

Het is niet erg om hulp te vragen voor het schoonmaken in huis. Of het nu zomer is of niet, een paar extra handen is altijd fijn. Je kunt hulp inschakelen van vrienden of familie. Als je die niet wil belasten met jouw huishouden, kun je de hulp van een schoonmaakster inschakelen. Schoonmaaksters vinden hun werk meestal leuk en vinden het niet vervelend om te werken als het warm is.