ouderen

Schoonmaak bij ouderen

Schoonmaaksters of witte werksters kunnen overal aan het werk zijn. Het kan voorkomen dat je als schoonmaakster werkt bij een druk gezin waarvan de ouders fulltime werken en de kinderen elke dag op school zitten. Ook is het mogelijk dat je de woning van een oudere man of vrouw schoonmaakt die het zelf niet meer kan. Wanneer je in deze laatste categorie valt, heb je eerzame werkzaamheden. Deze ouderen kunnen namelijk misschien af en toe eenzaam zijn en kijken dagelijks uit naar jouw komst.

Eenzame ouderen

In Nederland zijn er maar liefst 200.000 ouderen die zich eenzaam voelen. Dit betekent dat deze mensen maar één keer per vier weken sociaal contact hebben. Deze ouderen zijn niet zomaar eenzaam, ze zitten in een sociaal isolement.
De ouderen hebben vaak geen sociaal netwerk meer. Dat houdt in dat er geen familie, vrienden of kennissen (meer) zijn om bij hen op bezoek te komen. Door het gebrek aan dit netwerk zijn ouderen aangewezen op professionele hulp.
Het Nationale Ouderenfonds probeert er op verschillende manieren voor te zorgen dat deze mensen met anderen in contact komen. Het is hun doel om de eenzaamheid te bestrijden en ze richten zich daarbij op het welzijn van kwetsbare ouderen.

Huishoudelijke hulp ouderen

Wanneer je schoonmaakt bij oudere mensen zul je het vast herkennen. De ouderen vinden het vaak heerlijk om met je te kletsen. Het kan zelfs zijn dat ze je vragen om even een kopje koffie met hen te drinken. Voor deze mensen is dit kopje koffie hun hoogtepunt in de week. Jouw schoonmaak bij ouderen is erg belangrijk. In de meeste gevallen kom je bij deze mensen dus niet voor de schoonmaak-taken, maar echt voor de sociale contacten.
Wie komt er bij deze mensen langs op het moment dat zij in het ziekenhuis komen te liggen?

Wat kun je doen?

Ben jij geen schoonmaakster of maak je niet bij ouderen schoon, maar wil je toch graag wat voor deze ouderen betekenen? Dat kan heel eenvoudig. Via het Ouderenfonds kun je heel gemakkelijk vrijwilligerswerk doen. Daarnaast is er op 7 oktober de Nationale Ouderendag. Op deze dag worden honderden ouderen in het zonnetje gezet. Deze dag laat nog wel even op zich wachten, maar je kunt je al wel aanmelden als vrijwilliger!

Heb jij mooie ervaringen in het werken met ouderen of bij een schoonmaaktaak bij ouderen? Deel het met elkaar en inspireer een ander!

3 gedachtes over “Schoonmaak bij ouderen

  1. Hallo ik ben sihaam ik ben 17 jaar en ik volgde me 4e jaar verzorging en wel zijn ik vind het hartstikke leuk om met ouderen te werken en ook schoonmaken vind ik leuk
    Ik heb wel interessen en ik heb ook werk ervaring omdat ik thuis toch soms wel schoonmaak en op school ook natuurlijk

    Groetjes sihaam,

Comments are closed.