Hoe strijk je een overhemd?

De meeste mensen vinden overhemden het vervelendste kledingstuk om te strijken. Mannen strijken ook vaker overhemden dan vrouwen. En dan krijgt 15% van deze mannen ook nog eens commentaar van zijn partner op zijn strijkkunsten!
Toch is het strijken van een overhemd helemaal niet zo lastig als het soms lijkt. Met deze tips zal het jou ook gemakkelijker afgaan!

Wassen

Tijdens het wassen van een overhemd krijg je al gauw veel kreukels. De hoeveelheid kreukels kun je beperken tijdens het wasproces. Het is verstandig om niet te veel was in de machine te stoppen en niet te veel wasmiddel te gebruiken. Zet de wasmachine ook niet op de hoogste centrifugeerstand, maar neem een lagere stand. Hang vervolgens de overhemden aan een kleerhanger, terwijl het kledingstuk nog vochtig is.

Wasvoorschrift

Controleer voordat je begint met strijken het wasvoorschrift aan de binnenkant van de overhemd. Hier staat op welke temperatuur je het overhemd moet strijken. Het aantal stippen in het icoontje geeft het aantal stippen op de strijkbout aan. Leg, voordat je begint met strijken, een laag aluminiumfolie onder de hoes. De folie reflecteert de hitte, zo strijk je de kreukels en vouwen gemakkelijker weg.

Overhemd strijken

Controleer voordat je begint met strijken altijd of jouw strijkbout schoon is aan de onderkant. Vervolgens zorg je ervoor dat het waterreservoir voldoende gevuld is. Dit zorgt er namelijk voor dat het strijken gemakkelijker gaat en dat het overhemd minder snel slijt. Dan kun je nu beginnen met strijken.
Strijk de overhemden altijd binnenstebuiten. Zo weet je zeker dat je het overhemd niet per ongeluk aantast. Start altijd bij de kraag. Eerst de buitenkant, dan de binnenkant. Vervolgens zijn de mouwen aan de beurt.
Wanneer dit klaar is, is het lijfgedeelte aan de beurt. Doe dit altijd van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Dit voorkomt kreukels in het midden of bij de kraag.
Leg bij dit proces telkens de zijnaad tegen de rand van de plank, waarbij de rest van het overhemd naar beneden hangt.