milieuvriendelijk onkruid verwijderen

Onkruidverdelger maken

De lente is weer aangebroken en we hebben al van een aantal zomerse zonnige dagen mogen genieten. De bomen krijgen weer blaadjes en planten raken in bloei. Wat dat betreft, is het echt genieten in de lente! Helaas brengt de lente ook een minder leuk gevolg met zich mee: groeiend onkruid in je tuin… Hoe kun je onkruid het beste bestrijden? Heel simpel: met je zelf gemaakte onkruidverdelger.

Onkruid wieden

Je kunt altijd eerst proberen om onkruid met een schoffel of met de hand weg te halen. Het is slim om dit op tijd te doen (op tijd in het jaar), omdat het onkruid zich anders nog verder verspreidt en dieper wortelt. Het beste kun je onkruid gaan wieden zodra je jonge onkruidplantjes ziet verschijnen. Verder is het ook handig om voor de winter begint een keer te gaan wieden, omdat onkruid soms de winter wel overleeft. Er bestaan handige hulpmiddelen om onkruid te wieden, zodat het werk iets minder zwaar wordt.

Onkruidverdelger zelf maken

Onkruid bestrijden door te schoffelen of door onkruid met de hand verwijderen, werkt vaak goed bij onkruid dat zich via zaad verspreidt, maar er bestaat ook nog vast onkruid dat zich via wortels verspreidt. Hierbij moet je goed opletten dat je het onkruid met wortels en al verwijdert, want anders groeit het onkruid weer opnieuw. Soms lukt ook dit goed met een schoffel, maar soms moet je hardnekkiger te werk gaan, bijvoorbeeld door bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit kun je in de winkel kopen, maar je kunt dit ook zelf maken. Het is best simpel: Meng wittewijnazijn met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in en meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.

Wil jij nog meer handige tips voor in jouw tuin? Download dan gratis ons e-book, die zit boordevol met tuintips!