Reken af met nare geurtjes uit de vaatwasser

Als mijn keuken niet zou beschikken over een fantastische vaatwasser zou diezelfde keuken lang niet zo opgeruimd en netjes zijn als nu. Na een heerlijk dinertje, een gezond ontbijtje of een avondje borrelen verdwijnt de vieze vaat direct in de vaatwasser om er een paar uur later weer fris en schoon uit te komen. Heerlijk, huishoudelijke apparatuur dat je het werk uit handen neemt!

Maar ook de vaatwasser heeft af en toe een goede schoonmaakbeurt nodig. Toen ik afgelopen week beneden kwam en die nare geur me tegemoet kwam wist ik één ding zeker! De vaatwasser moest en zou schoongemaakt worden. Op internet verzamelde ik hiervoor de volgende tips:

  • Maak de filters schoon: de filters van de vaatwasser houden grof en fijn vuil tegen. Het vuil dat achterblijft in de machine kan een nare geur veroorzaken. Het is daarom belangrijk om beide filters (voor grof en voor fijn vuil) wekelijks schoon te maken. Controleer hierbij ook of het afvoerputje waar het filter in hangt schoon is.

  • Neem de deurrubbers af: wanneer de rubbers van de deur vies worden kunnen deze ook gaan stinken. Neem de rubbers minstens eens per maand af met een vochtige doek met allesreiniger.

  • Controleer de sproeiarmen op verstoppingen: de sproeiarmen kunnen nog wel eens verstopt raken. De verstopte gaatjes kun je makkelijk doorprikken met een cocktailprikker. Als je de sproeiarmen uit de vaatwasser kunt verwijderen kun je ze ook een nachtje laten weken in een sopje.

  • Gebruik een verfrisser: vieze geurtjes kunnen ook verdwijnen door af en toe een lege vaatwasser te draaien met een in vieren gesneden citroen in het bestekbakje. Daar zou je ook nog een kopje azijn aan toe kunnen voegen om kalkaanslag te verwijderen. Naast het gebruik van citroen kun je er ook voor kiezen om speciale middelen zoals verfrissers en neutralisers te kopen. Deze middelen zijn met name geschikt voor wanneer je de vaatwasser niet elke dag gebruikt.

  • Wil je af van die nare luchtjes en geef je de vaatwasser een grondige schoonmaakbeurt? Gebruik dan geen soda. Dit is veel te agressief voor de vaatwasser.

Mijn vaatwasser is inmiddels weer helemaal schoon en fris. De filters zaten inderdaad vol met vuil en een deel van de gaatjes in de spoelarm was verstopt. Gelukkig is alles weer schoon en kan ik met een gerust hart de vaatwasser weer laten doen waar deze voor gemaakt is: mijn vuile vaat weer schoon en fris maken!

Hebben jullie nog andere tips voor het schoonmaken van de vaatwasser? Ik hoor het graag!