opruimen tips

Moeite met opruimen? Met deze tips niet meer!

Roep jij ook regelmatig dat het echt eens tijd wordt om alle oude spullen en kleding eens goed uit te zoeken? Maar kom je er vervolgens nooit aan toe? Dan stel je het elke keer maar weer uit met de gedachte ‘Dat komt later wel’. Wanneer ‘later’ eindelijk is aangebroken, krijg je meestal direct spijt. Je blijkt minimaal een hele dag druk te zijn met opruimen. Was je nu maar eerder begonnen…

Herken jij jezelf in deze situatie? Na vandaag hoef je het opruimen nooit meer uit te stellen. Met deze opruimtips kun je namelijk direct starten!

Tip 1. Vul wekelijks een doos met 21 dingen

Dit is een goede truc voor mensen die moeite hebben met opruimen. Zet een lege doos of boodschappenkrat op een plek waar je hem regelmatig tegenkomt. Stop daar iedere week 21 voorwerpen in, die je niet mooi vindt of niet meer gebruikt. (Is 21 echt te veel voor jou? Dan kun je er ook voor kiezen om er wekelijks 10 of 15 voorwerpen in te stoppen).
Denk aan een gekregen bloempot die totaal niet bij jouw smaak past, een kledingstuk dat al jaren te klein is of voorwerpen die je dubbel in huis hebt en waar je er maar één van gebruikt.
Aan het einde van de week breng je de doos of krat naar de kringloopwinkel. Je hebt nu weer een lege doos/krat, dus kun je de volgende week weer opnieuw beginnen. Zo maak je jouw huis een stuk leger en je helpt er wellicht een ander mee!

Tip 2. Kies voor omgekeerd opruimen

Een erg handige tip bij een overvolle la, doos of plank. In plaats van dat je enkel de spullen weghaalt die je niet meer wilt gebruiken, doe je de gehele inhoud van de la of doos in een andere doos of krat. Leg nu één voor één de spullen terug in de la, doos of plank nadat je deze daadwerkelijk hebt gebruikt. Zorg er dan meteen voor dat je alles netjes weglegt. Alle spullen die na vier weken nog in de doos of krat liggen, kun je weggooien of naar de kringloopwinkel brengen.

Tip 3. Maak een twijfeldoos

Veel mensen maken bij het opruimen gebruik van drie type dozen: ‘Hier opruimen’, ‘In een andere kamer opruimen’ en ‘Weggooien’. Maar bij deze dozen mis je eigenlijk nog een erg belangrijke variant. Namelijk de ‘twijfeldoos’. Alle spullen en kledingstukken waar je twijfels over hebt, gooi je in deze doos. Zet de doos na het opruimen ver uit het zicht en haal hem pas na vier weken weer tevoorschijn. Heb je tussendoor toch weer spullen uit de doos gehaald? Dan mogen deze dingen blijven. Alles wat nog in de doos zit kun je het beste wegdoen.

Tip 4. Gebruik harde cijfers

Vaak wil je het liefst alles bewaren wat je in huis hebt gehaald, maar door gebrek aan opruimmogelijkheden is dit niet altijd even praktisch. Geef jezelf daarom wat regels om aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan: “Van elke 10 kledingstukken moet er minimaal 1 weg.”
Je kunt er ook voor kiezen om de ‘1 erin – 1 eruit’ tactiek te hanteren. Heb je nieuwe schoenen gekocht? Dan gaat er ook een oud paar het huis uit! Zo houd je alles op een simpele manier op orde.

Tip 5. Doe inspiratie op

Is alles opgeruimd? Maar heb je nog steeds te veel spullen en te weinig opruimmogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op Pinterest voor handige en simpele manieren om jouw spullen op te bergen. Wij hebben alvast een bord voor je gemaakt met slimme ideeën, maar je kunt natuurlijk ook zelf gaan zoeken.

Ook interessant