Speelgoed opruimen

Opruimen

Je huis opruimen is niet moeilijk, maar ook niet leuk. Met huis opruimen tips van o.a. opruimgoeroe Marie Kondo weet jij hoe je kamers opruimen snel en gemakkelijk gaat. Lees nu de opruimtips!

Huis opruimen met Marie Kondo

Marie Kondo komt uit Japan en is haar hele leven al in de ban van opruimen. Haar overtuiging is: ” opruimen geeft rust”. Spullen verzamelen die je blij maken, is een ook een overtuiging van Kondo. Start de opruimklus met dit in je achterhoofd! Hieronder laten we je kennis maken met enkele opruimtips van Marie Kondo.

Opgeruimd huis door consistent te blijven

Wil je een opgeruimd huis? Dan adviseert Marie Kondo om streng te zijn voor jezelf. Misschien wil je nu al wel afhaken, want streng zijn klinkt natuurlijk niet heel prettig. Ze bedoelt hiermee dat je consistent moet zijn en geen genoegen moet nemen met half werk. Doe je dat wel, dan is een opgeruimd huis binnen no time weer een chaos. Dus denk niet ‘dit ga ik vast nog wel een keer gebruiken’ of ‘het is zonde om dit jurkje weg te gooien’, maar schep orde en doe het weg.

Opruim tip twee; ruim niet op per kamer

Huh, hoe moet je dan opruimen? Als je overal tegelijk bezig bent, wordt het toch een chaos? Nee, in tegendeel. We ruimen uit routine vaak per kamer op, maar wist je dat per categorie opruimen veel effectiever is? Hoe pak je dit dan aan? Begin bijvoorbeeld eerst met de categorie kleding. Deze vind je vaak her en der. In de wasmand, op het wasrek, op de stoel en natuurlijk in de kast. Verzamel eerst alles, houd de kleding waar je blij van wordt en doe de rest weg. Ga vervolgens verder met bijvoorbeeld de categorie vaat, gevolgd door papier. Verdeel dus alles wat je in huis hebt (rondslingeren) onder in categorieën en ruim eerst alles uit de hele categorie op, voordat je verder gaat met de volgende.

Papieren opruimen

Op veel plekken in huis zijn er papieren te vinden, van rekeningen tot memo’s. Marie Kondo’s opruim tip ten aanzien van papier… Maak een digitaal archief. Noteer de afspraken van de memo’s in je digitale agenda en scan elk belangrijk document nadat je deze per post hebt ontvangen. Richt je computer of laptop in met mapjes op jaartal, zodat je alles heel snel en eenvoudig terug kunt vinden. Het opzetten kost misschien een half uurtje tijd, maar door de “regel” consistentie in te voeren, wordt het al snel een routine. Bewaar je toch liever een papieren variant? Zorg dan voor een goed geordende map waar je de papieren direct in stopt. Gooi deze papieren na vijf jaar weg.

Kast opruimen zonder ladeverdelers

Denk je dat ladeverdelers jou overzicht en orde bezorgen? Dan maak je volgens Marie Kondo een denkfout. Dit zijn vaak vergaarbakken van rommel. In een ladeverdeler wordt vaak rommel gesorteerd. Liggen er bij jou ook tien pennen in de la, waarvan drie het maar doen? Of gebruik je er een voor het opbergen van naaigaren in alle kleuren van de regenboog? Grote kans dat je de meeste kleuren nooit gebruikt. Een ladeverdeler zorgt in plaats van overzicht voor een bewaarplek van rommel. Opruimen betekent weggooien en niet spullen wegstoppen in lades, dozen of manden.

Afscheid nemen is een van de belangrijkste opruimtips

Zoals we hierboven al schreven, opruimen is weggooien. Wil je écht opruimen? Dan is de kans groot dat je dingen weg gaat doen waarvan je nu denkt dat je daaraan gehecht bent. We zeggen hier bewust “waarvan je denkt”. Nu doe je dat ene jurkje of het boek met pijn in je hart weg. Maar op den duur merk je juist dat het fijn is om afscheid te nemen van spullen die je toch niet meer gebruikt. Ben je bijvoorbeeld met de categorie kleding bezig? Stal dan kleding uit je kledingkast uit, pas het aan en houd waar je blij van wordt en neem afscheid van de overige kleding.

Meer opruimtips

Elke maand een stukje slimmer en sneller worden? Dat kan! Met de opruimtips uit onze nieuwsbrief word jij de snelste schoonmaker van jouw vrienden. Zo hou jij meer tijd over voor dingen die wél leuk zijn.

Schrijf je nu in:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Ontvang de beste tips en meer.

Ook interessant

Één gedachte over “Opruimen

  1. Handige tips. Ik heb sinds kort een stellingkast gekocht om daar veel spullen in kwijt te kunnen! Zeker een aanrader

    Anne

Comments are closed.