milieuvriendelijk onkruid verwijderen

Milieuvriendelijk onkruid verwijderen

Wil jij graag milieuvriendelijk onkruid verwijderen? Lees in dit blog hoe jij gemakkelijk onkruid in de tuin kunt verwijderen zonder de bodem te verontreinigen.

Onkruid in de tuin zelf verwijderen

Tijdens het tuin-onderhoud maak je de tuin weer helemaal mooi. Dit betekent ook: onkruid verwijderen! Er bestaan meerdere middelen om je tuin weer onkruidvrij te krijgen. De meest milieuvriendelijke manier is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan. Je kunt altijd onkruid verwijderen door op de knieën met wat tuingereedschap aan de slag te gaan. Dat is wel effectief, maar ook ontzettend zwaar en snel werken is er niet bij op deze manier. Een borstel met staalharen zorgt er al voor dat je niet de hele tijd hoeft te bukken, maar het blijft lichamelijk zwaar werk. Bovendien ben je alsnog uren bezig in je tuin. In winkels worden vele middelen aangeprezen die jou moeten helpen om je tuin weer mooi te maken en om onkruid te verwijderen. Dit zijn vaak dure producten, die bovendien zelden milieuvriendelijk zijn.

Onkruid verwijderen met azijn? Niet doen!

Zout, chloor en azijn zijn bekende huishoudelijke middelen om onkruid te verwijderen, maar deze zijn niet milieuvriendelijk. Chloor en azijn zijn zelfs verboden door de Rijksoverheid, omdat ze de bodem verontreinigen. Milieuvriendelijk onkruid verwijderen doe je daarom niet met azijn, maar met de tips uit dit blog.

Onkruid verwijderen met kokend water

Een goede oplossing is het gebruik van kokend water. Dit is een goedkope en milieuvriendelijke manier voor het verwijderen van onkruid. Maar hoe werkt het dan?

 1. Kook water in een waterkoker of pan;
 2. Giet het water zo snel mogelijk na het koken over het onkruid, maar wees voorzichtig met het hete water;
 3. Herhaal dit een aantal keer om ook de wortel te verdelgen.

Wil je nog meer handige tips om jouw tuin helemaal in orde te maken? Download dan direct ons gratis e-book over tuinonderhoud en ontdek slimme manieren om jouw tuin te verzorgen!

5 gedachtes over “Milieuvriendelijk onkruid verwijderen

 1. Pingback: Douchekop reinigen met azijn - Ikzoekeenschoonmaakster.nl

 2. Geachte schrijver van dit artikel,
  Helaas ben ik het totaal oneens met jouw zienswijze over de natuurlijke oplossing om azijn in te zetten als bestrijdingsmiddel tegen ongewenste kruiden/onkruid op bestrating. Azijn is, net als onkruidbestrijdingsmiddel, een chemisch middel omdat het azijn niet van nature voorkomt in de natuur Maar in een fabriek wordt geproduceerd d.m.v. een chemisch proces.
  De samenstelling van azijn is zodanig dat dit een dodelijk impact op het bodemleven heeft! Mocht je het onkruid al weg krijgen dan heb je zeker het bodemleven volledig vernietigt. Dit bodemleven is noodzakelijk voor alle functie van leven zoals zuurstof, voedsel en drinkwater.
  Een betere en natuurlijke oplossing is de bestrating te belopen waardoor de groei van onkruid niet zal plaats vinden omdat door schuring van zanddeeltjes en schoenen de kruiden geen kans krijgen en sterven. Dus verminder de bestrating tot wat belopen wordt.
  Algvorming ontstaat op schaduwrijke vochtige plaatsen waar niet wordt gelopen dus leg daar geen bestrating of beloop het meer dan zal de algvorming verdwijnen.
  Door de bovenstaande methode heeft u minder werk, geen kosten en een gezonde leefomgeving!

  1. Beste Karin,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie en je goede tips om onkruid en alg-vorming te voorkomen!

Comments are closed.