stofzuiger onderhouden

Mijn grote vriend: de stofzuiger

Een stofzuiger is echt een uitkomst voor een huisvrouw, schoonmaakster, klusjesman.. voor wie eigenlijk niet?! Je moet zo’n apparaat echter wel goed onderhouden, dat bleek laatst maar weer. Ik was op mijn dooie gemakje ons eigen huis aan het stofzuigen, toen mijn trouwe maatje ineens geen stof meer zoog. Ik kon nog zo vaak over hetzelfde oppervlak heen vegen, maar het vuil bleef liggen. Wat bleek? Het filter was verstopt en dringend aan vervanging toe. Na een speurtocht op internet kwam ik erachter dat er nog meer dingen zijn waar je aan moet denken bij het onderhoud van je stofzuiger. Omdat ik hier zelf nog nooit aan gedacht had, leek het me wel handig om hier een blog aan te wijden.

Filter controleren

Hier kan ik zelf dus inmiddels over meepraten. Als je vergeet het stofzuigerfilter te vervangen, zul je zien dat je op den duur geen stof meer zuigt. Ook verbruikt een stofzuiger met een vuil filter meer energie: slecht voor het milieu en je portemonnee! Om te voorkomen dat je het filter binnen een te korte tijd moet vervangen, kun je het beste geen grof vuil opzuigen. Ga eerst even met een stoffer en blik rond, en laat vervolgens alleen het stof over aan de stofzuiger! Ook is het geen goed idee om met een gewone stofzuiger bouwstof op te zuigen. Daarvan raakt de filter ook verstopt: het stof is té fijn en té scherp.

Zak vervangen

Ook de stofzuigerzak is af en toe aan vervanging toe. Je zou zeggen dat dat is wanneer deze vol zit, maar het beste is om dat net iets eerder te doen. Wanneer je door blijft zuigen als de zak vol zit, loop je het risico dat de motor van de stofzuiger oververhit raakt. Dit kost energie en op den duur kan het je ook je stofzuiger kosten. Dat zou zonde zijn.

Stofzuig je stofzuiger van tijd tot tijd

Ook de kop van je stofzuiger wordt vies. Logisch ook, want je gaat natuurlijk met het kopstuk over de grond. Vaak blijven haren en ander fijn stof dan achter in het stoffen randje van het kopstuk. Het is slim om af en toe de kop los te koppelen van de slang, en vervolgens met de slang het kopstuk goed te stofzuigen. Zo blijft je stofzuiger beter presteren.

Ik hoop dat ik jullie weer iets nieuws verteld heb. Wij huisvrouwen weten vaak niet veel van technische apparatuur, dus tips zijn van tijd tot tijd best fijn! Als jullie nog tips hebben voor het onderhoud van een stofzuiger of een ander technisch apparaat hoor ik het graag, want zelf ben ik ook hartstikke a-technisch!

Related Post

2 gedachtes over “Mijn grote vriend: de stofzuiger

Geef een reactie