mannelijke schoonmaker

Waarin verschilt een mannelijke schoonmaker van een vrouw?

Ondanks dat de meeste mensen het schoonmakersvak zien als een typisch vrouwenbaantje, zijn er ook veel mannen werkzaam als schoonmaker. Van de 250 duizend schoonmakers in Nederland, is 50 duizend man. Ook binnen Hulp in Huis zijn een groot aantal mannen vertegenwoordigd. Wat zijn de kenmerken van een mannelijke schoonmaker? Wat doen zij beter dan vrouwen en wat doen zij juist minder goed?

Taakverdeling in een gezin

Wanneer een man aan het schoonmaakwerk gaat, zal hij zijn taken grondiger uitvoeren dan een vrouw. Een man zal namelijk op zoek gaan naar alle plekken waar stof kan liggen, ook de lastig bereikbare oppervlaktes. Een vrouw kiest er sneller voor om enkel de oppervlakken schoon te maken die zichtbaar zijn.
In een gezin heeft de man vaak een aantal standaard taken. In de meeste gezinnen is de man verantwoordelijk voor de vuilnis. Ook is het de taak van de man om het huis en de tuin te onderhouden.
Taken waar de man een hekel aan heeft in het huishouden zijn met name strijken, het toilet en de badkamer schoonmaken en de was opvouwen. Daarom worden deze taken vaak door de vrouwen in het gezin gedaan.

Mannelijke schoonmaker

Tussen mannelijke en vrouwelijke schoonmakers zijn weinig verschillen te zien in de kwaliteit van hun werk. Beiden maken even goed schoon. Wel is het zo dat vrouwen minder uur in de week schoonmaken dan mannen. 45% van de vrouwen maakt minder dan 15 uur schoon in een week. Bij de mannen is dit percentage veel lager. Nog geen 3% van de mannelijke schoonmakers werkt minder dan 15 uur in een week. Maar liefst 91% van de mannen werkt meer dan 30 uur in de week als schoonmaker. Een man is dus bereid om meer uren in de week te werken.
De grote voordelen van het schoonmaakvak zijn voornamelijk dat het een gezellige baan is. De schoonmakers geven aan dat ze veel sociale contacten hebben. Daarnaast kan de schoonmaker zijn uren zelf inplannen in overleg met de opdrachtgever waardoor het een flexibele baan is met gunstige werktijden. Tenslotte vinden de meeste schoonmakers hun werk dankbaar.

Een schoonmaker en schoonmaakster leveren dus dezelfde kwaliteit werk. Het maakt dus niet uit of je een man of een vrouw inschakelt wanneer je op zoek bent naar iemand om jouw woning schoon te maken. Heb jij een schoonmaker in dienst? Wat zijn jouw ervaringen?

Ook interessant

Één gedachte over “Waarin verschilt een mannelijke schoonmaker van een vrouw?

  1. Ongelooflijk — ik kan me niet voorstellen dat mannen beter dan vrouwen kunnen schoonmaken! Jammer dat enkel 1 op de 5 mannen in deze branche werkt want ik huur dan liever een man in om mijn woning op te ruimen 🙂 Eigenlijk gaat mijn zus over een paar weken verhuizen en een grote opruiming hoort erbij. Ik zal haar adviseren om een leuke vent in te schakelen om beter resultaat te krijgen!

Comments are closed.