Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Als echte huisman of huisvrouw herken je het vast wel. Een hele kast vol met verschillende soorten chemische schoonmaakmiddelen. Voor iedere vlek heb je iets anders in de kast staan. Zelfs voor iedere kamer in huis heb jij aparte schoonmaakmiddelen. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal niet nodig is om zo veel verschillende chemische middelen te gebruiken? Het is namelijk erg eenvoudig om jouw eigen allesreiniger te maken! Het het mooiste van alles? Er komen geen chemische middelen aan te pas.

Je kunt op verschillende manieren allesreiniger maken. Op het internet kun je er veel vinden. Er zijn vrij ingewikkelde recepten die je kunt gebruiken, maar er is ook een simpele manier. Ik ga vandaag twee recepten uitleggen die je heel gemakkelijk thuis kunt maken.

Manier 1

Allereerst geef ik je de uitleg voor een gemakkelijk recept. Buiten een spuitflacon heb je geen extra voorwerpen nodig. Daarnaast heb je hier ook weinig ingrediënten voor nodig:
– 200 ml. Witte schoonmaakazijn
– 200 ml. Water

Het is erg belangrijk om een 50% water en 50% schoonmaakazijn verhouding aan te houden. Het water verdunt het azijn. Je kunt eventueel een paar druppels etherische olie toevoegen aan het watermengsel voor een extra geur. Schudt vervolgens alles door elkaar in de flacon. Je allesreiniger is direct klaar voor gebruik.

Manier 2

Dit tweede recept is wat lastiger. De kans is groot dat je nog speciaal langs de winkel moet om hier alles voor in huis te halen. Je hebt namelijk de volgende ingrediënten nodig:
– 40 gr. marseillezeep. Dit is onder andere bij Dille & Kamille te koop.
– 2,5 liter water
– Soda

Andere benodigdheden zijn:
– Emmertje, bakje
– Lege fles
– Trechter
– (Blok)rasp

Rasp de marseillezeep en kook dit vervolgens in een pan met 2,5 liter water. Zorg ervoor dat alle zeep opgelost is en laat het vervolgens nog 5 tot 10 minuten doorkoken. Voeg er vervolgens drie eetlepels soda aan toe zodat het schoonmaakmiddel iets sterker wordt. Laat het mengel een nachtje staan in de pan. De volgende dag kun je het mengel in een bakje gieten. Omdat het een aardig dik mengsel wordt, is het erg lastig om deze in een fles met een dunne hals te gieten.
Tijdens de schoonmaak kun je een beetje van jouw zelfgemaakte allesreiniger laten oplossen in een emmer heet water. Zo maak je hier gemakkelijk een sopje van.

Met deze schoonmaakmiddelen heb jij jouw woning zo weer fris en schoon. En dat allemaal op een natuurvriendelijke manier!

Ook interessant