Luxaflex reinigen

Luxaflex, of jaloezieën, zijn ideaal tegen de zon of om pottenkijkers buiten te houden. Ze worden alleen ook snel stoffig en vies. Op zomerse dagen wanneer de zon te fel wordt en de luxaflex een tandje dichter gaan, valt dit extra op. Tijd om ze eens een schoonmaakbeurt te geven dus!

 

  1. De luxaflex zijn het makkelijkst te reinigen als ze gesloten zijn. Doe ze dus eerst dicht.
  2. Het meeste vuil en stof zal al verdwijnen als je met een plumeau of zachte doek over de losse lamellen gaat. Wil je de luxaflex grondig reinigen, lees dan verder!
  3. Voor het beste resultaat reinig je de lamellen stuk voor stuk. Dit kan het handigst door een sopje te maken van heet water en allesreiniger en hier een washand in de dompelen. Reinig dan lamel voor lamel: neem elke lamel afzonderlijk tussen duim en wijsvinger met je hand in de washand. In plaats van allesreiniger kun je ook wasverzachter gebruiken. Als je het niet ziet zitten om elke lamel afzonderlijk schoon te maken, kun je de lamellen in een ligbad met heet water en allesreiniger leggen. De kans bestaat dan wel dat de lamellen niet goed drogen, waardoor ze kunnen gaan roesten.
  4. Ga met de washand ook over het gedeelte waarmee de jaloezieën aan het kozijn bevestigd zijn (de bovenbak). Hier gaat namelijk ook veel stof op zitten. Eventueel kun je deze van het kozijn af halen om schoon te maken.
  5. Laat de lamellen goed drogen! Dit is heel belangrijk, omdat anders, zoals ik net al even noemde, kunnen gaan roesten. Laat ze drogen in een grote doek, bijvoorbeeld een oud gordijn.

Deze en meer handige tips vind je op www.goedeschoonmaaktips.nl!

Ook interessant