ramen wassen

Kozijnen schilderen? Eerst goed schoonmaken!

Een van mijn vriendinnen heeft onlangs samen met haar vriend een huisje gekocht. Een leuk en schattig stulpje voor die twee, maar zoals meestal moet er heel wat gebeuren in huis… zo ook de kozijnen. Die zijn nodig toe aan een likje verf. Ik heb me natuurlijk aangeboden als ‘klushulp’ maar zo heel veel ervaring met schilderen heb ik nog niet… dus ik heb het een en ander opgezocht.

Terwijl ik aan het zoeken was naar tips voor het schilderen van kozijnen bedacht ik me dat dat ook wel een handig blogtip zou zijn. Dus bij deze, mocht je binnenkort de kozijnen schilderen? Volg dan onderstaande stappen:

 1. Verwijder vuil en ontvet het hout grondig. Doe een scheut ammonia op een poetsdoek en maak hiermee het hout vetvrij. Gebruik geen sop van afwasmiddel, dit kan juist vet achterlaten.
 2. Verwijder alle losse verfdelen en schuur het hout goed glad. Meestal is het niet nodig om oude verflagen te verwijderen, dat hoef je alleen te doen als die schilferen en loslaten.
 3. Dicht kleine beschadigingen met plamuur. Voor grote gaten gebruik je speciale vulmiddelen.
 4. Is het hout rot? Haal dit dan weg, haal ook 1 à 2 cm hout rondom de plek weg, daar kan namelijk schimmel in achterblijven. Zorg dat het hout goed droog is en vul het op met vulmiddel.
 5. Maak alles nog eens stofvrij met een doek en ammonia. Daarna neem je het hout nog een keer af met alleen water, zo verwijder je ook de restjes ammonia.
 6. Plak de ramen af met schilderstape, laat daarbij een kiertje van 2 mm glas vrij. Daardoor sluit je de aanhechting van het glas af met verf. Verwijder wel het tape direct na het schilderen.
 7. Goed laten drogen en je kunt genieten van prachtige zelf-geschilderde kozijnen.

Succes en veel plezier met schilderen! Ik ga vanmiddag ook maar eens aan de slag! Hopelijk maak ik die twee blij met mooi geschilderde kozijnen. Aan het schoonmaken zal het niet liggen!

5 gedachtes over “Kozijnen schilderen? Eerst goed schoonmaken!

 1. Handige tips, dank. We hebben in de loop der jaren enkele malen de kozijnen geschilderd. Nu lijkt het erop dat ze uiteindelijk toch toe zijn aan vervanging. Maar ik neem je schildertips mee voor de nieuwe kozijnen!

 2. Wat een fijne tips, heel duidelijk en goed op te volgen. Zelf neem ik altijd een schildersbedrijf uit Zoetermeer in dienst, maar met deze handige tips ga ik het zeker zelf proberen volgende zomer!

  Groet,

  Maicker

Comments are closed.