Kledingkast opruimen

Zó kun jij in no-time je kledingkast opruimen

Je kledingkast opruimen: wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Of jou kledingkast nou een verborgen explosie van kleding is of niet, het kan nooit kwaad om al je kleding even uit te zoeken en de kast op te ruimen. Met dit stappenplan vol tips is je kledingkast opruimen zo gebeurd.

Kledingkast opruimen Marie Kondo

Marie Kondo is sinds haar Netflix-show “Tidying up with Marie Kondo” dé grote opruimgoeroe. Haar filosofie voor opruimen is dat je alles wat je geen blijdschap oplevert, weg moet doen. “Konmari” noemt ze dat. Deze rigoreuze “konmari”-manier van opruimen is perfect voor je kledingkast. Onze tips voor het opruimen van je kledingkast, zou Marie Kondo zeker goedkeuren.

Stap 1: haal alles uit de kast

We gaan stap-voor-stap de kledingkast opruimen. Het makkelijkste is om eerst de kleding uit de kast te halen. Werk hierbij in gedeeltes, begin bij de ene lade en ga als deze is uitgezocht pas over naar de volgende. Zo voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt en als je dan een pauze wilt nemen ligt niet je hele kamer vol.

Stap 2: kleding uitzoeken

Leg de kledingstukken op je bed en begin met uitzoeken. Vieze kleding mag gelijk de wasmand in. Vervolgens maak je drie stapels: “houden”, “twijfel” en “weg”. De “houden” stapel is voor je favoriete items die je regelmatig draagt, deze kleding mag direct weer terug in de kast. De kleding die weg mag kun je weggooien. Heb je nog stukken die in goede staat zijn, maar die je niet meer leuk vindt? Dan kun je de kleding verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats of winkels als Appel en Ei.

Stap 3: kleding verkopen

Kleding weggooien vinden veel mensen lastig. Vandaar de “twijfel”-stapel. Denk nog eens goed na over deze stukken. Ga je dit echt nog dragen? Als je het niet weet, stop je deze kledingstukken in een vuilniszak. Plak hier een briefje op met de datum en stel voor jezelf een termijn tussen de drie en zes maanden. Heb je deze stukken na deze termijn nog steeds niet gedragen? Dan kun je deze kleding verkopen of weggooien. Opgeruimd staat netjes!

Extra tips kledingkast opruimen:

Nu de kleding is uitgezocht is het zaak om alles netjes te houden. Dat doe je als volgt:

  1. De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt;
  2. Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel? Voorkom dat er langzaam een hele berg ontstaat en koop kledinghaken voor in de kast of een dressboy. Hier kun je deze kleding makkelijk opbergen,en je stoel blijven gebruiken;
  3. Laat kapotte kleding meteen maken, anders komt dit er niet meer van en blijft het in de kast hangen;
  4. Wil je kleding verkopen? Denk dan ook eens aan Facebook. Er zijn heel veel groepen te vinden waarop je oude items kunt verkopen of ruilen.
  5. Shop je regelmatig waardoor je kast uitpuilt? Hanteer de regel dat wanneer je iets koopt, iets anders weg moet. Zo behoud je alleen de items die je echt leuk vindt:
  6. Hang je kleding op kleur of soort. Dit oogt niet alleen netjes, maar scheelt je ook tijd voor de spiegel omdat je alles snel kunt vinden.

Kleding netjes houden

Jouw kledingkast is netjes. Lekker gevoel! Hoe zit het met je kleding zelf? Hou jij die wel in optimale staat? Iedere Nederlander kan nog wel wat slimme tips voor het wassen, strijken en vouwen van kleding gebruiken. Geloof je ons niet? Lees het zelf, in ons gratis e-book “Wassen, strijken en vouwen, hoe pak ik het aan?” Wij onthullen al onze best bewaarde geheimen aan jou, zodat je voortaan de was kunt doen als een pro! Download het e-book nu gratis!

Wassen, strijken en vouwen

2 gedachtes over “Zó kun jij in no-time je kledingkast opruimen

  1. Vooral dat stoelprobleem ken ik! Alles lekker op een hoop en later weer uitzoeken als je niks hebt om aan te trekken 🙂

  2. Pingback: Goede schoonmaakvoornemens en opruimtips voor het nieuwe jaar

Comments are closed.