kledingkast opruimen

Zó kun jij in no-time je kledingkast opruimen

De grote voorjaarsschoonmaak is gedaan en jouw tuin is helemaal klaar voor de zomer. Nu gaan we de kledingkast opruimen! Dit klusje vergeten we vaak, maar het is eigenlijk heel leuk en scheelt je ’s ochtends tijd voor de spiegel. Met dit stappenplan is het zo gebeurd.

Stap 1: haal alles uit de kast

We gaan stap-voor-stap de kledingkast opruimen. Het makkelijkste is om eerst de kleding uit de kast te halen. Werk hierbij in gedeeltes, begin bij de ene lade en ga als deze is uitgezocht pas over naar de volgende. Zo voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt en als je dan een pauze wilt nemen ligt niet je hele kamer vol.

Stap 2: uitzoeken maar!

Leg de kledingstukken op je bed en begin met uitzoeken. Vieze kleding mag gelijk de wasmand in. Vervolgens maak je drie stapels: “houden”, “twijfel” en “weg”. De “houden” stapel is voor je favoriete items die je regelmatig draagt, deze kleding mag direct weer terug in de kast. De kleding die weg mag kun je weggooien. Heb je nog stukken die in goede staat zijn, maar die je niet meer leuk vindt? Dan kun je de kleding verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats of winkels als Appel en Ei.

Stap 3: kleding verkopen

Kleding weggooien vinden veel mensen lastig. Vandaar de “twijfel”stapel. Denk nog eens goed na over deze stukken. Ga je dit echt nog dragen? Als je het niet weet, stop je deze kledingstukken in een vuilniszak. Plak hier een briefje op met de datum en stel voor jezelf een termijn tussen de drie en zes maanden. Heb je deze stukken na deze termijn nog steeds niet gedragen? Dan kun je deze kleding verkopen of weggooien. Opgeruimd staat netjes!

Extra opruimtips:

  1. Nu de kleding is uitgezocht is het zaak om alles netjes te houden. Dat doe je als volgt:
    De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt;
  2. Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel? Voorkom dat er langzaam een hele berg ontstaat en koop kledinghaken voor in de kast of een dressboy. Hier kun je deze kleding makkelijk opbergen,en je stoel blijven gebruiken;
  3. Laat kapotte kleding meteen maken, anders komt dit er niet meer van en blijft het in de kast hangen;
  4. Wil je kleding verkopen? Denk dan ook eens aan Facebook. Er zijn heel veel groepen te vinden waarop je oude items kunt verkopen of ruilen.
  5. Shop je regelmatig waardoor je kast uitpuilt? Hanteer de regel dat wanneer je iets koopt, iets anders weg moet. Zo behoud je alleen de items die je echt leuk vindt:
  6. Hang je kleding op kleur of soort. Dit oogt niet alleen netjes, maar scheelt je ook tijd voor de spiegel omdat je alles snel kunt vinden.

Met deze opruimtips is jouw kledingkast weer netjes en ben je klaar met de voorjaarsschoonmaak. Nu kun je een leuke outfit aantrekken en genieten van het mooie lenteweer!

Ook interessant

2 gedachtes over “Zó kun jij in no-time je kledingkast opruimen

  1. Vooral dat stoelprobleem ken ik! Alles lekker op een hoop en later weer uitzoeken als je niks hebt om aan te trekken 🙂

  2. Pingback: Goede schoonmaakvoornemens en opruimtips voor het nieuwe jaar

Comments are closed.