sportkleding

Optimaal behoud van je kleding met deze tips

Kleding die je mooi vindt, wil je natuurlijk ook mooi houden. Helaas komt het nog wel eens voor dat kledingstukken verkleuren, erg kreuken, krimpen etc. Hoe zorg je nou voor het beste behoud van je kleding? Dit heb ik voor je nagezocht!

Als eerste wil ik als tip geven om je kleding niet te vaak te wassen. Je kleding wordt er namelijk niet mooier op door wassen. Je zou daarom ook af en toe, in plaats van het kledingstuk direct in de was te gooien, textielverfrisser kunnen gebruiken. Dit kan vooral bij kledingstukken die je toch al niet zo vaak wast van pas komen, zoals colbertjes. Items zoals jeansbroeken kun je ook best eens buiten hangen te luchten in plaats van te wassen, de stof gaat namelijk achteruit van wassen.

Behoud van de kwaliteit
Om je kleding zacht en fris uit de was te laten komen, kun je wasverzachter gebruiken. Je kleding voelt en ruikt fijner en de wasverzachter beschermt de stof ook nog eens. Dubbel voordeel! Verder kun je om je kledingstukken zo mooi mogelijk te houden ze het beste zo koud mogelijk wassen. Ook is het niet goed om veel wasmiddel te gebruiken, zowel voor de kleding als voor de wasmachine is dit slecht. Vaak is er in werkelijkheid minder wasmiddel nodig dan op de voorschriften van het wasmiddel staat aangegeven. Was kledingstukken van tere stoffen in aparte waszakken, om de stof te beschermen. Daarnaast slijt kleding sneller door het in de droogtrommel te drogen, dus zo nu en dan de kleding in de lucht laten drogen, is ook geen slecht idee.

Kleurbehoud
Om kleurbehoud van je kledingstukken optimaal te houden, is het slim om gelijksoortige kleuren met elkaar te wassen. Het is vooral van belang om geen donkere en lichte kleuren samen te wassen. Met name donkere kledingstukken kunnen de eerste paar keer nog kleur afgeven in de was, dus was donkere was apart. Gebruik voor witte was een witwasmiddel, omdat hier een bleekmiddel in zit waardoor je witte was ook echt wit blijft.

Voorkom krimpen
Om krimpen tegen te gaan, moet je goed erop letten dat je kleding niet te heet wast maar op de temperatuur volgens de wasvoorschriften. Anders gaan de vezels in elkaar zitten, waardoor de kleding krimpt. Ook is het van belang om verschillende soorten stof apart te wassen, met de hiervoor bestemde programma’s van de wasmachine. Om kreukels zoveel mogelijk te voorkomen, moet je de kledingstukken netjes ophangen en ook netjes opvouwen (of ophangen). Als ze al zo recht mogelijk aan de waslijn hangen en vervolgens ook netjes worden opgevouwen (of opgehangen), ben je al dichtbij kreukvrije kleding!

Weet jij nog meer tips? Laat het me dan weten!

2 gedachtes over “Optimaal behoud van je kleding met deze tips

  1. Ik zou voornamelijjk zo min mogelijk de droger gebruiken en als je dat wel doet, doe dan de temperatuur wat lager. Meestal is dat wel in te stellen. Ik koop altijd extra lange t-shirts, dan is een klein beetje krimpen ook niet gelijk een probleem. Katoen zal altijd iets krimpen.

    1. Bedankt voor je tip Chris! De droger is inderdaad erg slecht voor je kleding, kijk alleen al eens naar hoeveel stof er in het stofreservoir zit na iedere wasbeurt. Dat is allemaal slijtage, helaas.

Comments are closed.