frituurpan schoonmaken

Keukenreeks: Frituurpan schoonmaken

Een lekker patatje met een frikandel speciaal of kroket. Wie kan er nou niet van genieten? Daarnaast is even frituren ook erg gemakkelijk, bijvoorbeeld op drukke dagen. Dan is het ook fijn dat het schoonmaken van de frituurpan snel gebeurd. Daarom krijg je vandaag van ons een handig stappenplan voor het schoonmaken van de frituurpan.

Stap 1. Frituurvet verwijderen

Verwijder eerst al het frituurvet voordat je verder kunt gaan. Wanneer je gebruik maakt van vloeibaar frituurvet dien je het vet terug te gieten in de fles. Mocht je de fles zijn kwijtgeraakt, kun je ook bijvoorbeeld lege melkpakken gebruiken. Deze flessen lever je vervolgens in de daarvoor bestemde (gele) containers.

Gebruik je vast frituurvet? Zet dan jouw frituurpan even heel kort aan. Hierdoor komt het blok vet los uit de pan en kun je het er zo uithalen.

Stap 2. Vaatwastablet in frituurpan

Een erg handige manier om de frituurpan schoon te maken is door gebruik te maken van een vaatwastablet. Vul de pan met kokend water tot waar normaal gesproken het vet ook ongeveer komt. Voeg vervolgens een vaatwastablet toe en laat dit een uurtje staan. Spoel daarna de frituurpan goed om.
Een andere manier om de frituurpan goed schoon te krijgen met behulp van een vaatwastablet is door deze een kwartiertje aan te zetten op 90 graden. Zo komt al het vet goed los.

Stap 3. Inweekspray

In veel winkels kun je tegenwoordig ook een speciale inweekspray kopen. Deze is niet alleen te gebruiken voor de frituurpan, maar bijvoorbeeld ook voor de barbecue in de zomer. Spray de frituurpan goed in en laat dit een half uurtje intrekken. Vervolgens kun je het laatste beetje vuil eenvoudig wegpoetsen met een doekje.

Stap 4. Buitenkant schoonmaken

Als je toch al bezig bent met de grote schoonmaak van de frituurpan, dan kun je net zo goed de buitenkant even goed meenemen. Spray de buitenkant in met een spray die je normaal gesproken gebruikt voor het schoonmaken van het fornuis. Na het intrekken kun je de vetlaag eenvoudig met een vochtig doekje verwijderen.

Extra tip

Wist je dat je het frituurvet eenvoudig schoon kunt krijgen door twee rauwe eiwitten in het vet te gooien? De eiwitten stollen en nemen het vet op. Gooi dit vervolgens weg en jouw frituurvet is weer helemaal schoon.