Fornuis schoonmaken

Keukenreeks: fornuis schoonmaken

Net als de koelkast, heeft ook het fornuis veel te leiden onder het drukke gezinsleven. Het schoonmaken van het fornuis schiet er dan ook regelmatig bij in. Een fornuis kan goed vies worden met aangekoekte voedselresten en zwarte gaspitten. Met de onderstaande tips kun jij jouw fornuis schoonmaken zodat deze weer stralend schoon is.

Gasfornuis schoonmaken

Het gasfornuis bestaat uit verschillende onderdelen: gietijzeren pandragers, aluminium gaspitten en branderdeksels. Al deze onderdelen dienen op hun eigen manier schoongemaakt te worden.

Gietijzeren pandragers

De gietijzeren pandragers (rekken) zijn vaak erg vettig. Deze kun je het beste laten weken in kokend water met een flinke schep soda. Dit kan gewoon in de wasbak. Wanneer je dit ruim 30 minuten laat intrekken, kun je de pandrager daarna gemakkelijk schoon schrobben. Wrijf daarna de pandragers goed droog met een oude theedoek, zo voorkom je roestvorming.

Je kunt hierbij direct de knoppen van het fornuis meenemen. Laat deze, samen met de pandragers, weken. Droog ze vervolgens af met een oude theedoek.

Aluminium gaspitten en branderdeksels

De aluminium ringen van de gasbranders (ook wel branderkelken genoemd) kun je in een bakje met kokend water en afwasmiddel laten weken. Maak aluminium nooit schoon met soda, want daar kan het van verkleuren! De ringen zijn na een half uur weken gemakkelijk schoon te poetsen met een metalen pannenspons.

Inductieplaat schoonmaken

Een inductieplaat is weer heel anders schoonmaken dan een gasfornuis. Hieronder je wat je wel en wat je niet moet doen bij de inductieplaat.

Wel doen

  • De inductieplaat kun je het beste schoonmaken door hem regelmatig af te nemen met een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger met een vochtige doek.
  • Hardnekkige vlekken kun je het beste schoonmaken met een onderhoudsmiddel als staalfix.
  • Wanneer je klaar bent met het schoonmaken van de inductieplaat, droog je deze af met een schone doek, die vochtig is gemaakt in schoon water.
  • Zitten er nu nog steeds vlekken op jouw inductieplaat? Dan zijn dit waarschijnlijk waterkringen of kalkresten. Deze kun je verwijderen met wat schoonmaakazijn.

Niet doen

  • De inductieplaat schoonmaken met vloeibare schuurmiddel.
  • Gebruik bij het schoonmaken geen zuurhoudende middelen, als citroen.
  • Gebruik nooit soda bij een inductieplaat.