Plafond schoonmaken

Het plafond schoonmaken doe je zo

Een paar keer per jaar is er geen ontkomen aan: jouw plafond moet worden schoongemaakt. De meeste mensen kiezen namelijk voor een wit plafond. Erg mooi, maar het heeft ook een nadeel. Op een witte achtergrond kun je elk vlekje zien zitten. In dit blog lees je hoe je vlekken van het plafond verwijdert.

Let op! Voor we onze tips voor het plafond schoonmaken geven, moeten we iets bekennen. Bij geen enkele schoonmaaktip is er 100% zekerheid op een perfect resultaat, ook niet bij deze tips voor het plafond schoonmaken.

Plafond schoonmaken: een stappenplan

Voordat je begint met de schoonmaak van jouw plafond, is het belangrijk om alle kwetsbare meubels en vloerbedekking af te dekken. Zo voorkom je dat het vuil of het water op jouw meubilair terecht komt. Wanneer het plafond slechts een klein beetje vies is, kun je met lauwwarm water en wat soda dit heel gemakkelijk schoonmaken. Voor het beste resultaat gebruik je een natuurspons. Het is erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de spons niet te nat wordt. Wanneer dat wel het geval is, zal de verflaag losweken van het plafond. Knijp de spons dus goed uit voordat je begint met het schoonmaken van het plafond.

Stap 1. Voordat je begint te poetsen met een vochtige doek, is het verstandig om met een stofzuiger of Swiffer het plafond te zuigen of te stoffen. Een stofzuiger is handig als je een gespact plafond hebt. Bij een glad plafond is een Swiffer of andersoortige stofdoek handiger. Wanneer je het plafond met een stofzuiger schoonmaakt, is het erg belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Voordat je het weet heb je het plafond beschadigd.

Stap 2. Doop de spons in het lauwwarme water en knijp hem goed uit. Dep de vieze vlekken af met de spons. Licht wrijven mag, maar wanneer je gaat boenen, haal je de verflaag van het plafond. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Stap 3. Laat het plafond uit zichzelf opdrogen. Ga er tenslotte met een droge doek overheen om het laatste vuil weg te halen. Het plafond ziet er weer uit alsof je hem pas gewit hebt!

Schimmel- of weerplekken op plafond

Schimmel- of weerplekken kun je eenvoudig verwijderen. Doe een scheutje bleekwater of chloorbleekmiddel in een emmer water. Dep de vlekken voorzichtig met een doek en laat het kort inweken. Spoel dit vervolgens na met koud water.

Tip: Sla niet zomaar muggen of insecten dood tegen het plafond. De bloedvlekken krijg je er bijna niet meer vanaf.

Het is erg belangrijk om het plafond niet te vaak schoon te maken. Je loopt er niet op, er valt geen stof op en je ziet ook geen handafdrukken. Zo lang er geen vlekken op het plafond zitten, volstaat het schoonmaken van het plafond met stofzuigen of afstoffen. Om het plafond zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om alleen met water aan de slag te gaan als het echt niet anders kan. Wil je nog meer van dit soort tips? Download dan ons gratis e-book met 101 schoonmaaktips!

Ook interessant