Plafond schoonmaken

Het plafond schoonmaken doe je zo

Je plafond schoonmaken: een paar keer per jaar is er geen ontkomen aan. Zeker een wit plafond kan erg vies worden. Steek je handen uit de mouwen en ga je plafond schoonmaken met ons simpele stappenplan.

Plafond schoonmaken met soda: een stappenplan

Voordat je begint met de schoonmaak van jouw plafond, is het belangrijk om alle kwetsbare meubels en vloerbedekking af te dekken. Zo voorkom je dat het vuil of het water op jouw meubilair terecht komt. Wanneer het plafond slechts een klein beetje vies is, kun je met lauwwarm water en wat soda dit heel gemakkelijk schoonmaken. Voor het beste resultaat gebruik je een natuurspons. Het is erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de spons niet te nat wordt. Wanneer dat wel het geval is, zal de verflaag losweken van het plafond. Knijp de spons dus goed uit voordat je begint met het schoonmaken van het plafond.

Stap 1. Voordat je begint te poetsen met een vochtige doek, is het verstandig om met een stofzuiger of Swiffer het plafond te zuigen of te stoffen. Een stofzuiger is handig als je een gespact plafond hebt. Bij een glad plafond is een Swiffer of andersoortige stofdoek handiger. Wanneer je het plafond met een stofzuiger schoonmaakt, is het erg belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Voordat je het weet heb je het plafond beschadigd.

Stap 2. Doop de spons in het lauwwarme water en knijp hem goed uit. Dep de vieze vlekken af met de spons. Licht wrijven mag, maar wanneer je gaat boenen, haal je de verflaag van het plafond. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Stap 3. Laat het plafond uit zichzelf opdrogen. Ga er tenslotte met een droge doek overheen om het laatste vuil weg te halen. Het plafond ziet er weer uit alsof je hem pas gewit hebt!

Plafond ontvetten voor schilderen

Ga je je plafond schilderen? Dan moet je soms eerst je plafond ontvetten. Vaak word je aangeraden je plafond schoon te maken met ammonia, maar dat is een vrij heftig schoonmaakmiddel. Het is beter voor je gezondheid en voor het milieu om water met een scheutje afwasmiddel te gebruiken en het stappenplan hierboven te volgen.

Schimmel- of weerplekken op plafond

Schimmel- of weerplekken kun je eenvoudig verwijderen. Doe een scheutje bleekwater of chloorbleekmiddel in een emmer water. Dep de vlekken voorzichtig met een doek en laat het kort inweken. Spoel dit vervolgens na met koud water.

Tip: Sla niet zomaar muggen of insecten dood tegen het plafond. De bloedvlekken krijg je er bijna niet meer vanaf.

Het is erg belangrijk om het plafond niet te vaak schoon te maken. Je loopt er niet op, er valt geen stof op en je ziet ook geen handafdrukken. Zo lang er geen vlekken op het plafond zitten, volstaat het schoonmaken van het plafond met stofzuigen of afstoffen. Om het plafond zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om alleen met water aan de slag te gaan als het echt niet anders kan. Wil je nog meer van dit soort tips? Download dan ons gratis e-book met 101 schoonmaaktips!