Fruitvliegjes

Help! Het fruitvliegjes seizoen is weer begonnen!

Zodra de zon begint te schijnen weet je het al. Het zal niet lang meer duren voor de fruitvliegjes jouw huis overnemen. Ze zijn niet alleen bij de fruitschaal te vinden. Nee, ze zitten overal in huis! Daarnaast zijn de vliegjes ook nog eens zo klein, dat ze overal tussendoor vliegen.
Fruitvliegjes zijn vrij onschuldig, maar dat neemt niet weg dat ze ontzettend irritant kunnen zijn. Daarom krijg je van mij een aantal tips om fruitvliegjes te slim af te zijn.

Zelf een val maken

Het is erg simpel om zelf een val te maken voor de fruitvliegjes. Het enige wat je nodig hebt is een vel papier, een glas en wat fruit of een alcoholische drank. Doe het fruit of de alcoholische drank in het glas. Maak vervolgens van het papier een trechter en plaats de dunne kant in het glas. Zorg ervoor dat de hoeken van het glas goed afgedekt zijn. De fruitvliegjes komen op de geur van het fruit of de drank af en vliegen zo het glas in door de trechter. Wanneer het glas goed afgedekt is, kunnen ze er niet meer uit.

Een lekkere geur én geen fruitvliegjes meer

Voor deze oplossing heb je een citroen en een plastic bakje nodig. Snij de citroen door midden en knijp het sap uit in het bakje. Leg daarna de citroen ook in het bakje. Maak met een schroevendraaier of een schaar een gat in de deksel van het bakje. Zet het bakje op een plek neer waar jij regelmatig fruitvliegjes tegenkomt.
Wanneer er veel fruitvliegjes in het bakje zitten, kun je ervoor kiezen om het bakje in de magnetron te zetten. Wanneer je hem 15 tot 30 seconden laat opwarmen, heb je een heerlijke geur in jouw keuken en de fruitvliegjes zijn dood.

Minder vriendelijke val

Ben je de vliegjes nu echt helemaal zat en is het tijd voor een minder vriendelijke oplossing? Neem dan een potje en vul dit met een beetje azijn en afwasmiddel. Fruitvliegjes vinden de geur van azijn erg lekker en zullen daar op af komen. De fruitvliegjes proberen te landen op het water. Door de chemicaliën van het afwasmiddel zullen de vliegjes vervolgens zinken en sterven.

Voorkomen is beter dan genezen

Als jouw vallen hebben gewerkt, is jouw huis nu weer fruitvliegvrij. Met de volgende tips zorg je ervoor dat jouw huis dat ook blijft.
– Gooi overrijp fruit direct weg;
– Zorg dat de vuilnisbak goed is afgesloten;
– Laat geen afwas staan, een klein restje eten is al voldoende;
– Laat geen glazen wijn of bier achter op tafel;
– Dek groente en fruit af met plasticfolie;
– Leg fruit bij voorkeur in de koelkast.

Ook interessant