voorkom-spinnen-in-huis

De herfst schoonmaak – een win-win situatie

We kennen ‘m allemaal: de lente- of voorjaarsschoonmaak, maar de herfst schoonmaak mag ook niet vergeten worden! Met die hevige buien, de harde wind, storm en vallende bladeren wordt het tijd om eens goed met de bezem door het huis te gaan! Niet helemaal letterlijk natuurlijk want de bezem gebruik ik liever voor buiten, maar een goede schoonmaak is hard nodig!

De herfst staat voor opruimen, kasten leegmaken, spullen weggooien, opbergen en natuurlijk de zomerkleding verwisselen met de wintercollectie.

Laten we beginnen met het opruimen van de klerenkasten, daarvoor hebben we nodig:

  • Vuilniszakken
  • Sopje + doekje

Nu de herfst echt z’n intrede heeft gedaan kan de zomerkleding wel uit de kast verbannen worden. Voordat de stapel met t-shirts, rokjes en broekjes in de andere kast verdwijnt is het verstandig om hier met een kritische blik naar te kijken.

  • Past het nog? → Pas de kleren eens aan, zit het niet lekker of staat het niet? Geef of gooi het kledingstuk dan weg.
  • Vind je het nog mooi? → Trek je dit kledingstuk ooit nog aan? Nee? Dan kan het weg.

Alle kleding uitgezocht? En ben je echt kritisch geweest? Dan kunnen je zomerkleren netjes opgeborgen worden in een andere kast. Waarschijnlijk ga je nu je zomer en wintercollectie verwisselen. Zorg dan altijd dat je eerst de kast schoonmaakt met je sopje voordat je je kleding er weer in opbergt. Dat geldt natuurlijk ook voor dat kast waar net je zomercollectie lag, maak dit goed schoon en plaats je winterkleding in de kast.

En hoe zit het met je winterkleding? Heb je daar al eens kritisch naar gekeken? Kan er wat weg? Zijn er kledingstukken die niet meer passen? Of is er iets wat je echt niet meer aan doet? Gooi weg wat weg kan. En wees niet bang om te veel weg te gooien! Dan heb je in ieder geval weer een goed excuus om te shoppen!

Het opruimen van je kledingkast kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen en bij mij lijkt mijn kamer er niet netter en schoner op te worden. Totdat alles in vuilniszakken zit en de kast weer netjes is ingepakt. Een heerlijk opgeruimde kast zorgt voor een opgeruimd hoofd. En met een opgeruimd hoofd verzetten we weer veel makkelijker bergen met werk!

Nu de kledingkast opgeruimd is zijn ook andere kasten aan de beurt. Kijk met dezelfde kritische blik (of misschien lukt het je nu om nog veel kritischer te zijn) naar de spullen in je rommellade, in de keukenkastjes en alle andere kasten in huis. Maak eens eerst al het eten dat je hebt op (denk aan voorraad in de vriezer, zakjes saus, restjes) voordat je weer boodschappen doet. Ook dat zorgt voor een opgeruimd hoofd (en waarschijnlijk hou je meer geld over omdat je minder boodschappen hoeft te kopen :))

En als dan alles opgeruimd is, dan mag je jezelf absoluut belonen met een mooie bos bloemen op de tafel, een paar heerlijk geurende kaarsen in de woonkamer en dat ene mooie kledingstuk voor de winter!

Succes met je herfst schoonmaak! En veel plezier met shoppen!