Verse bloemen

Langer genieten van verse bloemen

Wil jij langer genieten van verse bloemen? Heb je van familie of vrienden een prachtige bos bloemen gekregen en dan gaan ze met een paar dagen al hangen. Erg jammer van die mooie bloemen! Gelukkig is er een stappenplan om bloemen langer vers te houden.

Stap 1.
Snij de bloemen op het juiste moment af. Bij bloemen met meerdere knoppen op elke stengel, moet tenminste één knop al open zijn zodat je de kleur aan de binnenkant kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan de delphinia of seringen. Bloemen met maar één bloem per stengel moeten helemaal open zijn voordat je ze afsnijdt, bijvoorbeeld de goudsbloemen of zonnebloemen.

Stap 2.
Snij de bloemen af als het buiten nog koud is. Bloemen verliezen dan namelijk minder vocht, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of in de nacht. De late avond is eventueel ook een optie, alhoewel de bloemen dan nog niet hebben kunnen profiteren van de ochtend douw.

Stap 3.
Zet de bloemen altijd in een grote, schone vaas. Dit verkleint de kans op bacteriën en andere micro-organismen.

Stap 4.
Zet de bloemen direct na het afsnijden in water van ongeveer 43ºC en zet de vaas dan een uur of twee op een koele plek. Het warme water zorgt ervoor dat de watermoleculen sneller de stengel in gaan terwijl de koude omgeving ervoor zorgt dat de bloemen minder vocht verliezen. Hierdoor krijgen de bloemen op korte termijn veel water binnen, waardoor ze langer vers blijven.

Stap 5.
Haal bladeren die onder water komen te staan van de stengel af. Deze bladeren kunnen gaan rotten waardoor er bacteriën in het water terecht komen.

Stap 6.
Om de bloemen langer vers te houden, kun je ervoor kiezen om elke dag het water te vervangen. Ook dit voorkomt de verspreiding van bacteriën of schimmels.

Stap 7.
Knip de stengels bij op het moment dat je de bloemen van vers water voorziet. Knip of snij de stengels in een hoek van ongeveer 45º af. Door de stengels schuin af te knippen of snijden is het oppervlak waarmee de bloem water kan absorberen het grootst.

Stap 8.
Bij een bos bloemen zit vrijwel altijd een zakje bloemenvoedsel. Gebruik deze zoals op de verpakking staat aangegeven. Mocht er geen zakje bij de bos bloemen zitten, kun je bloemenvoedsel kopen bij de bloemist of bij een tuincentrum.

Stap 9.
Haal de bloemen weg bij gevaren in de omgeving. Zet de bloemen niet in de buurt van de zon, de tv of andere warmtebronnen. Tocht, wind en warmte zorgen voor vochtverlies.

Met deze stappen moet het lukken om langer van de bloemen te kunnen genieten. Heb jij nog handige en praktische tips voor in en rond het huis? Deel het met ons!

Ook interessant

Één gedachte over “Langer genieten van verse bloemen

Comments are closed.