wasdroger schoonmaken

Grondig je droger schoonmaken doe je met dit stappenplan

De droger schoonmaken is een belangrijke huishoudelijke taak. Het is belangrijk dat je goed weet waar je mee bezig bent. Daarom lees je in dit blog een stappenplan voor het schoonmaken van jouw droger.

De droger schoonmaken

Wist jij dat de droger hét huishoudelijke apparaat is, van alle elektronische apparaten, dat als eerste in brand zou kunnen vliegen? Dit komt doordat hete lucht en stof samen een goede combinatie zijn voor het ontstaan van vuur. Alleen daarom al is het erg belangrijk om regelmatig de wasdroger schoon te maken.

1. Droger filter schoonmaken

Het filter van de droger vangt al het pluis dat van je kleren afkomt op. Het is erg belangrijk om het pluizenfilter goed schoon te zuigen met een stofzuiger. Neem dan direct de uitsparing in de deur ook mee. Zelfs als je na iedere wasbeurt de stoflaag van het pluizenfilter afhaalt, blijft er nog het nodige achter tussen de rubberen randen van de deur en in alle kieren en gaten van de uitsparing. Lukt het niet om met de stofzuiger alles weg te halen? Gebruik dan een zachte borstel om de randjes goed schoon te borstelen. Daarna kun je het filter van je droger weer terug plaatsen.

2. De condensor van de droger schoonmaken

De condensor (of warmtewisselaar) schoonmaken dient minstens 1 keer per maand te gebeuren, maar het liefst nog vaker. Dit roestvrij stalen rooster maak je schoon met behulp van stromend water. In dit filter hopen de pluizen zich namelijk op en gaan vervolgens samenklonteren. Het gevolg hiervan is dat de werking van jouw droger af zal nemen en de energierekening zal stijgen.
Laat na het schoonmaken de condensor goed drogen. In de tussentijd kun jij de condensorkast schoonmaken met de stofzuiger, zachte borstel en een microvezeldoek. Zodra de condensorkast schoon is, kun je de condensor terugplaatsen.

3. Droger schoonmaken: Reinig de condensbak of afvoerslang

Afhankelijk van welk type wasdroger je hebt, dien of de condensbak of de afvoerslang schoon te maken.
Condensdroger: De meest voorkomende wasdroger is een condensdroger. In dat geval dien je de condensbak goed schoon te maken. Deze bak vangt namelijk al het water op wat uit jouw wasgoed komt. Je kunt deze het beste schoonmaken met een warm sopje.
Afvoerdroger: Een andere wasdroger is een afvoerdroger. Wanneer je een afvoerdroger hebt, dien je de afvoerslang van de wasdroger goed uit te zuigen met een stofzuiger. Zo verwijder je alle opgehoopte pluizen.

4. Vervang de condensfilter, mits dit nodig is

Sommige wasdrogers hebben naast een deurfilter ook een kleiner, papieren of stoffen filter. Dit filtert extra fijn stof uit de was. Dit filter kan ook verstopt raken en dient daarom minstens 2 keer per jaar vervangen te worden.

5. De droogtrommel schoonmaken

Met een microvezeldoekje en een scheutje schoonmaakazijn kun je de binnenkant gemakkelijk schoonmaken. Het schoonmaakazijn verwijdert eenvoudig het dunne, onzichtbare laagje dat wasverzachter achterlaat op de trommel.

6. De buitenkant van de droger schoonmaken

Gebruik voor het schoonmaken van de buitenkant van je droger een heet sopje en een microvezeldoek. Door de combinatie van hoge temperaturen en schoonmaakmiddel lossen vet en vuil makkelijk op.

De droger schoonmaken is nu achter de rug, maar er zijn nog een heleboel andere huishoudelijke klussen in de badkamer die jij moet doen. Speciaal daarvoor hebben wij een e-book geschreven, vol schoonmaakhacks die het schoonmaken van de badkamer een stuk leuker en gemakkelijker maken. Download hem nu gratis!