wasdroger schoonmaken

Badkamerreeks: Wasdroger schoonmaken

Wist jij dat de droger hét huishoudelijke apparaat is, van alle elektronische apparaten, dat als eerste in brand zou kunnen vliegen? Dit komt doordat hete lucht en stof samen een goede combinatie zijn voor het ontstaan van vuur. Alleen daarom al is het erg belangrijk om regelmatig de wasdroger schoon te maken.

De wasdroger schoonmaken

De wasdroger schoonmaken lijkt een flinke klus. En dat is het ook wel. Daarom geven wij jou dit stappenplan, zodat je zeker weet dat de droger ook daadwerkelijk goed schoon wordt.

1. Haal het pluizenfilter uit de machine

Het is erg belangrijk om het pluizenfilter goed schoon te zuigen met een stofzuiger. Neem dan direct de uitsparing in de deur ook mee.
Zelfs als je na iedere wasbeurt de stoflaag van het pluizenfilter afhaalt, blijft er nog het nodige achter tussen de rubberen randen van de deur en in alle kieren en gaten van de uitsparing.
Lukt het niet om met de stofzuiger alles weg te halen? Gebruik dan een zachte borstel om de randjes goed schoon te borstelen. Daarna kun je het pluizenfilter weer terug plaatsen.

2. Haal de condensor uit de droger

Dit roestvrij stalen rooster dien je helemaal schoon te maken met behulp van stromend water. In dit filter hopen de pluizen zich namelijk op en gaan vervolgens samenklonteren. Het gevolg hiervan is dat de werking van jouw droger af zal nemen en de energierekening zal stijgen.
Laat na het schoonmaken de condensor goed drogen. In de tussentijd kun jij de condensorkast schoonmaken met de stofzuiger, zachte borstel en een microvezeldoek.
Zodra de condensorkast schoon is, kun je de condensor terugplaatsen.

3. Reinig de condensbak of afvoerslang

Afhankelijk van welk type wasdroger je hebt, dien of de condensbak of de afvoerslang schoon te maken.
Condensdroger: De meest voorkomende wasdroger is een condensdroger. In dat geval dien je de condensbak goed schoon te maken. Deze bak vangt namelijk al het water op wat uit jouw wasgoed komt. Je kunt deze het beste schoonmaken met een warm sopje.
Afvoerdroger: Een andere wasdroger is een afvoerdroger. Wanneer je een afvoerdroger hebt, dien je de afvoerslang van de wasdroger goed uit te zuigen met een stofzuiger. Zo verwijder je alle opgehoopte pluizen.

4. Vervang de condensfilter, mits dit nodig is

Sommige wasdrogers hebben naast een deurfilter ook een kleiner, papieren of stoffen filter. Dit filtert extra fijn stof uit de was. Dit filter kan ook verstopt raken en dient daarom minstens 2 keer per jaar vervangen te worden.

5. Maak de trommel schoon

Met een microvezeldoekje en een scheutje schoonmaakazijn kun je de binnenkant gemakkelijk schoonmaken. Het schoonmaakazijn verwijderd eenvoudig het dunne, onzichtbare laagje dat wasverzachter achterlaat op de trommel.

6. Maak de buitenkant schoon

Gebruik hiervoor een heet sopje en een microvezeldoek. Door de combinatie van hoge temperaturen en schoonmaakmiddel lossen vet en vuil makkelijk op.

BlogE-bookDeBadkamer

Ook interessant