aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren

De aardappel is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. De aardappel is in de wereld na rijst, tarwe en mais het belangrijkste voedselgewas.

Tips om aardappelen te bewaren

We eten allemaal wel eens aardappelen (of aardappelproducten). Denk bijvoorbeeld aan puree, stamppot, friet en chips. De meeste Nederlanders hebben een voorraad aardappelen in huis. Met onderstaande tips kun je je aardappelen bewaren.

 • Bewaar aardappelen zo veel mogelijk uit het licht. Onder invloed van licht kunnen aardappelen groen verkleuren. Deze groene plekken zijn giftig. Heb je aardappelen in huis die groen verkleurd zijn? Dan is het belangrijk om deze groene plekken voor consumptie ruim weg te snijden.
 • Bewaar aardappelen op een zo constant mogelijke temperatuur. De ideale bewaartemperatuur voor aardappelen is tussen de 4 en 10 graden. Aardappelen zijn vorstgevoelig en bevriezen bij 0 graden.
 • Bewaar aardappelen in een koele, donkere en droge ruimte. Een kartonnen doos onderin de kast is daar bijvoorbeeld heel geschikt voor.
 • Zorg dat het vochtgehalte niet te hoog is. Een hoge vochtigheidsgraad zorgt ervoor dat de aardappelen gaan rotten en voor consumptie dus ongeschikt zijn.
 • Leg aardappelen nooit in de buurt van uien. De aardappel verliest dan zijn kwaliteit.
 • Bewaar je veel aardappelen? Voer dan regelmatig een controle uit. Uitlopers verwijder je zo snel mogelijk, net als rottende of beschimmelde exemplaren. Een rottend en/of beschimmeld exemplaar tast de overige aardappelen aan, waardoor je al heel snel een hele lading slechte aardappelen hebt.
 • Behandel en bewaar je aardappelen met zachtheid. Dat wil zeggen dat je ze niet te veel om moet schudden of er in moet gaan rommelen. Dat leidt alleen maar tot blauwe plekken.
  Afhankelijk van de bewaarcondities en het aardappelras zijn de bewaartijden van aardappelen 3 tot 7 maanden.
 • Krijgen je aardappelen ‘ouderdomsverschijnselen’ zoals een rimpelige huid? Dan kun je ongeschilde aardappelen enige uren in koud water neerleggen. De uitdroging van de aardappelen neemt dan wat af. Houd wel rekening met smaak- en kwaliteitsverlies. De aardappel krijgt door het ‘weken’ in het water een meer waterige samenstelling en het vitamine-C-gehalte in de aardappel neemt af.
 • En als laatst: wil je uitlopers in je aardappelen voorkomen? Leg dan eens een paar appels tussen je aardappelen.