Help, mijn huishouden!

De glimmende wc-pot grijnst me tegemoet. En het is niet Ajax wat er blinkt. De half opgedroogde spetters hadden 10 cm naar rechts gedeponeerd moeten worden. En gister al verwijderd moeten worden. De ooit aanwezige glans in de wasbakken is nu verdoft door allerlei ondefinieerbare materie. De was in de afwezige mand is verworden tot een berg die steeds verder oprukt richting de douchehoek.

Eén blik in de badkamer doet zowel de ongewenstheid van de situatie als de onmogelijkheid van herstel ten volle tot mij doordringen. Geen idee waar ik moet beginnen zonder een aardverschuiving te veroorzaken. Geef me één dag. Maar die heb ik niet. Tenzij de benedenverdieping ondertussen wordt afgebroken, samen met een paar kinderen. Trouwens, er wordt vanuit de kinderstoel al luidkeels geroepen om een fruithap, die nog in elkaar geknutseld moet worden, en er zit er één op de wc die heel zelfstandig is behalve als er geveegd moet worden. Terwijl ik bij de juiste personen resten uitwerpselen verwijder en geprakte vitamines naar binnen lepel, glijdt mijn blik ongewild naar de niet weggewerkte resten van de start van deze dag. Een luier, pyjamabroek en een berg uit de mond gevallen broodkruimels, kaas en wat vorken. Voldoende dagelijks poetswerk zonder lange-termijnprojecten als douche, kinderkamers en wasmachine-sessies.

Als ik een uur later de kamer visitevriendelijk heb gemaakt, droom ik in gedachten van de goede fee die ondertussen de hygiëne in de rest van mijn huis weer op aanvaardbaar peil heeft gebracht. Een calvinistisch deel van mij zou zich schamen voor mijn gebrek aan discipline en dweiltalenten, en het nooit aan mijn moeder durven vertellen. Dat deel van mij zou verstopt in burka de Assepoester tegemoet treden. En dan vlug het pand verlaten om elders mijn handen uit de mouwen te steken of leuke dingen te doen, zodat ik mij niet opgelaten hoef te voelen als zij zich ondertussen boven vastbijt in 16 lagen troep. Een ander deel van mij is echter overtuigd van het inzetten van de juiste talenten op de juiste plaatsen, voor het bereiken van het beste resultaat en grote vreugde voor iedereen. Er zijn vrouwen die hun tijd en handen beschikbaar stellen voor het reinigen van een interieur waar zij niet zelf niet eens verblijven. Dat is bewonderenswaardig! Dat moet beloond worden. Daar moet van geprofiteerd worden. Er vanuit gaande dat deze vrouwen feeling hebben met dit vak, en er eventueel nog van genieten ook, bewijzen we elkaar een dienst.

Tenslotte wend ik mij pragmatisch tot de geschiedenis, waar het in meerdere periodes heel gebruikelijk was om hulp te hebben bij huishoudelijke taken. De edelvrouw had vele andere bezigheden of een te groot huis. De dame was te rijk om te dweilen en de geit te melken. Of ze kon het niet.

Hoewel vroeger niet alles beter was, wil ik mij wel graag vrij voelen om noodzakelijke opruimwerkzaamheden in handen te geven van een struise huismanager. Mijn huis is 2 verdiepingen te groot, ik wil en moet nog veel andere dingen doen. En ik kan het gewoon niet. Kom mijn onvermogen te hulp! Stiekem google ik op ikzoekeenschoonmaakster.nl. Zo simpel kan het zijn. En ik ben blijkbaar niet de enige... Vele vrouwen zijn stiekem net zo a-glorix als ik. Als ik een baan buitenshuis had zou ik het zeker doen! En voor nu? Af en toe schoonmoeder ruim baan geven :-)

Een opgeruimd huis geeft rust in het hoofd. En een ongestreste vrouw geeft blijdschap in het huis! Zelfs als die glimmende wc door andere handen is gereinigd. Misschien wel juist daarom!

Schrijf u in voor een schoon huis!