Zonder stress de feestdagen in!

 

De kerstdagen zouden gezellig en ontspannend moeten zijn. Maar voor veel mensen is niets minder waar. Kerst brengt namelijk maar al te vaak veel stress met zich mee. Met deze tips hoop ik je te helpen om de stress tijdens de feestdagen een beetje te verminderen, zodat ook jij samen met je lief, je familie of vrienden kunt genieten van de heerlijke gezellige feestdagen.

Tradities, visite en etentjes

Hebben jullie tradities met kerst? Houd deze dan in ere, weten waar je aan toe bent met de kerst kan je al een heleboel stress besparen.

Komen er mensen bij jullie eten of op visite? Stuur ze dan ruim van te voren een leuke uitnodiging. Laat iedereen weten vanaf welk tijdstip zij welkom zijn en wat ze mee moeten brengen (voor het geval je hebt afgesproken om bijvoorbeeld allemaal een gerecht te koken voor het diner).

Het menu en de boodschappen

Als je weet wie er allemaal op visite komt, voor wie je eten moet koken en wat je planning is, kun je bezig gaan met je boodschappenlijstje. Stel eerst een menu samen, zorg daarbij dat je aan iedereen denkt, niets is vervelender dan zeurende kinderen aan tafel tijdens een luxe diner.

Denk bij het opstellen van je boodschappenlijstje ook aan het ontbijt, de brunch, iets lekker te knabbelen, een lekker drankje en natuurlijk de dag na kerst.

Boodschappenlijstje klaar? Haal dan zo snel mogelijk al de producten in huis je die lang kunt bewaren. Zo voorkom je dat je misgrijpt en bespaar je tijd tijdens het doen van de laatste boodschappen. Je kunt ook nu al de folders in de gaten houden om zo producten in de aanbieding te kopen.

De laatste (beperkt houdbare) boodschappen haal je pas een dag van te voren. Ga op tijd naar de supermarkt, dan is het assortiment nog het grootst.

De schoonmaak

Komt er visite? Dan wil je natuurlijk je huis netjes en schoon hebben. Ook dit kun je al een week van te voren doen. Plan de week voor kerst een schoonmaakdag, op deze dag maak je de hele woning grondig schoon. Op de dag voor kerst kun je dan nog snel een doekje en de stofzuiger door het huis halen waarna je kunt genieten van een schoon huis.

Wat de schoonmaak betreft, woon je samen, heb je kinderen of andere huisgenoten? Die kunnen natuurlijk ook allemaal hun steentje bijdragen. Ga samen om tafel om de taken te bespreken en te verdelen. Dat scheelt voor jou natuurlijk alweer een heleboel werk.

Heb je helemaal geen tijd voor een goede schoonmaak en heb je ook niemand in huis die je kan helpen? Dan is het inschakelen van een schoonmaakster misschien wel een goed idee om stress te besparen.

Het diner voorbereiden

Ga je een uitgebreid diner koken? Bedenk goed wat je van te voren klaar kunt maken. Veel dingen kun je al enkele dagen vooraf bereiden, zodat je op de dag zelf niet veel meer hoeft te doen. Daarbij wil ik je als tip meegeven: maak het jezelf niet te moeilijk!

Een mooi aangeklede tafel, mooie opmaak en een gezellig sfeertje zijn vaak al voldoende voor een gezellig diner.

De kerstcadeautjes

Doen jullie aan surprises of cadeautjes onder de kerstboom? Zorg dan dat je op tijd de stad in gaat om inkopen te doen. Hoe dichter we bij de kerstdagen komen, hoe drukker het in de winkels wordt. Veel mensen moeten nog last minute hun inkopen doen en zijn gestrest omdat het zo druk is. Zorg dat jij niet tot die mensen behoort en ga een keer op een doordeweekse dag de stad in om de inkopen te doen.

De kerstkaarten

Kerstkaarten geven veel mensen een echt kerstgevoel. En dat gevoel mag best lang duren. Je kunt dus nu zeker al wel beginnen met het versturen van de kerstkaarten. Plan een ochtend, middag of avond om kerstkaarten te schrijven en op de post te doen/te bezorgen.

Bezorg je zelf een stressvrije kerst. Plan zorgvuldig je werkzaamheden, tref goede voorbereidingen, maak het jezelf niet te moeilijk en GENIET!

Ik wens jullie alvast hele fijne feestdagen! Maak het gezellig in huis, geniet van het lekkere eten en je familie en vrienden. Ik begin alvast met de voorbereidingen!

Ps. Hebben jullie nog tips voor een stressvrije kerst? Ik hoor het graag!