huishoudelijke hulp

Workaholic en het huishouden…

“Een prachtig huis, een goede baan en lieve kinderen, maar altijd thuiskomen in een stofbende”

Steeds vaker vang ik om me heen geluiden op over het in huis nemen van een schoonmaakster. Vrienden met drukke baan en kinderen krijgen het maar niet voor elkaar om ook het huishouden te doen. Resultaat? Een prachtig huis, een goede baan en lieve kinderen, maar altijd thuiskomen in een stofbende.

Omdat deze hoogopgeleide tweeverdieners het geluk hebben dat zij over een goedbetaalde baan beschikken kunnen zij zich ook een schoonmaakster veroorloven. Daarbij is het uitermate prettig om ’s avonds na de zoveelste vergadering en spoed-meeting in een schoongemaakt en fris huis op de bank te kunnen ploffen. Die schoonmaakster moet en zal er dus komen!

Als eenmaal het besluit is genomen om een schoonmaakster in huis te nemen komt de ene na de andere vraag naar boven. ‘Waar zoek ik een schoonmaakster?’, ‘Hoeveel moet ik de schoonmaakster betalen?’, ‘Hoeveel uur moet de schoonmaakster werken?’ en ‘Welke eisen moet en mag je aan de schoonmaakster stellen?’. In de blogs van Workaholic (met name Lijstjes-meisje, deel 2) komen ook al deze vragen aan bod. Workaholic heeft in ieder geval al een schoonmaakster gevonden, nu de rest nog!

Ik heb de bovenstaande vragen bij de mensen van www.ikzoekeenschoonmaakster.nl neergelegd. Van hen kreeg ik de volgende antwoorden:

 • Waar zoek ik een schoonmaakster?
  “Je kunt op veel verschillende manieren een schoonmaakster zoeken, zo is het mogelijk om een briefje op te hangen in de supermarkt, te informeren bij vrienden, kennissen en familie, of te zoeken op internet. Op internet zijn veel verschillende initiatieven te vinden waar mensen u graag helpen bij het zoeken naar een schoonmaakster. www.ikzoekeenschoonmaakster.nl is er daar één van.”
 • Hoeveel moet ik de schoonmaakster betalen?
  “Het gemiddelde uurloon van een schoonmaakster ligt tussen de €10,- en €15,-. Deze bedragen kunnen natuurlijk altijd afwijken naarmate de schoonmaakster meer ervaring heeft, zwaarder werk moet doen of ouder is. Wanneer mensen bij www.ikzoekeenschoonmaakster.nl een schoonmaakster zoeken betalen zij €12,50 per uur.”
 • Hoeveel uur moet de schoonmaakster werken?
  “Hoeveel uur de schoonmaakster bij iemand aan de slag moet kunnen wij niet zeggen. Dat is geheel afhankelijk van de mensen zelf. Het is verstandig om een lijstje te maken met de taken die de schoonmaakster uit moet voeren, bekijk dit lijstje eens zorgvuldig en bepaal hoeveel tijd jij er zelf aan kwijt bent. Daarnaast dien je te bepalen hoe vaak de schoonmaakster moet komen, dagelijks, wekelijks, maandelijks? Ben je alleen en bijna nooit thuis? Dan hoeft de schoonmaakster minder vaak te komen dan wanneer je vaker mensen over de vloer hebt, kinderen en huisdieren hebt.”
 • Welke eisen moet en mag je aan de schoonmaakster stellen?
  “Voordat je een schoonmaakster in huis neemt is het verstandig om na te gaan aan welke wensen en eisen een schoonmaakster moet voldoen. Eisen dienen natuurlijk wel redelijk te blijven, een schoonmaakster is ook maar een mens. Het is verstandig om aan te geven hoeveel uur de schoonmaakster moet komen werken en welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.”

Bij ikzoekeenschoonmaakster.nl hebben ze een lijstje voor me gemaakt met eisen die mensen blijkbaar belangrijk vinden, maar die zij vaak niet opgeven, denk hier dus aan als je zelf ooit een schoonmaakster aanvraagt:

 • De dag en het tijdstip waarop de schoonmaakster aan het werk moet
 • Hoeveel ervaring de schoonmaakster moet hebben
 • De taal die de schoonmaakster moet spreken
 • Voorkeur voor vrouwelijke of mannelijke schoonma(a)k(st)er
 • Binnen welke afstand de schoonmaakster moet wonen
 • Hoe lang de hulp bij de mensen moet werken (is dit voor korte of lange termijn?)

Daarnaast gaven ze bij ikzoekeenschoonmaakster.nl aan dat het handig is om bij een aanvraag voor een schoonmaakster te vermelden of er huisdieren in huis zijn (in verband met een allergie of angst) en of mensen moeten betalen voor het parkeren bij de woning.

Genoeg stof om over na te denken dus! Als ik een schoonmaakster moest zoeken wist ik het wel… eerst heel goed op een rijtje zetten wat je nou precies wilt. Dan voorkom je teleurstellingen achteraf.

Bij mij is het in ieder geval nog lang niet zo ver, ik zie het doen van mijn huishouden nog steeds als die gratis workout. En zolang ik nog zelf het huishouden doe hoef ik ook niet die verschrikkelijke sportschool in.

Ook interessant