Water besparen in huis

In het huishouden gebruik je vaak meer water dan nodig is. Per dag gebruik je ongeveer 120 liter water. Soms heb je van die periodes dat je opeens meer water gebruikt dan anders. Water besparen kan erg eenvoudig zijn. Ik geef je een aantal tips hoe je gemakkelijk water kunt besparen.

Douchen

Wanneer je onder de douche staat, gaat er 8 liter water per minuut door het putje. Wanneer je af en toe wat sneller doucht dan normaal, kun je al gauw vele liters water besparen. Wanneer je het lastig vindt om in te schatten hoe lang je onder de douche staat, kun je ervoor kiezen om een douche-timer te kopen.
Daarnaast kun je een spaardouchekop kopen. Een gemiddelde douchebeurt gebruikt zo’n 68 liter water. Met een spaardouchekop is dat ongeveer 54 liter water. Zo heb je met een simpele ingreep al 14 liter water bespaard per douchebeurt!
Het is sowieso verstandiger om te douchen dan in bad te gaan wanneer je water wilt besparen. In een bad gaat namelijk 120 tot 150 liter water.

Badkamer

Een druppelende kraan is erg makkelijk om te negeren. Maar wist je dat tien druppels water per minuut betekent dat er 1100 liter water per jaar uit jouw kraan druppelt? Draai daarom altijd de kranen goed dicht of laat de kraan repareren als hij blijft druppelen.
Laat de kraan ook niet doorstromen op het moment dat je jouw tanden aan het poetsen bent. Ook tijdens het schoonmaken van de wastafel kun je gewoon de kraan uitzetten. Leer dit kinderen al vroeg aan. Zo kun je snel veel water besparen.
Ook voor het toilet bestaat er een waterbezuiniger. Een spoelonderbreker is gemakkelijk op de stortbak te monteren. Dankzij deze truc bespaar je 8.000 liter water per jaar!

Warm water

Wanneer je warm water nodig hebt, krijg je altijd eerst een tijdje koud water. Laat dit water niet wegstromen door het putje! Vang het op en geef vervolgens de planten water of was je groente met dit water. Overigens kun je regenwater ook erg goed opvangen in een regenton. Nu kun je dit water gebruiken om de auto te wassen of de planten in de tuin water te geven.

Koken

Bij vele gerechten moet je eerst eten koken. Kies in dat geval de juiste formaat pan voor jouw maaltijd. Grotere pannen hebben namelijk meer water nodig om jouw groenten of pasta onder water te laten staan. Dit is vaak helemaal niet nodig, met een kleinere pan lukt het ook.
Dit kookwater kun je overigens ook heel goed hergebruiken. Je kunt hier erg gemakkelijk een soep van maken. Doordat er al groenten in zijn gekookt, is het nog erg voedzaam ook!

Met deze tips zou je al een heleboel water moeten kunnen besparen. Misschien bespaar jij water wel op een andere manier. Deel dit vooral met ons! Wie weet hebben wij er wat aan en kunnen we zo met z’n allen nog meer water besparen.

Ook interessant