Vieze treinen… bij wie ligt de schuld

Al weken lang worden de treinen in Nederland niet of nauwelijks schoongemaakt, een gevolg van de stakingen van de treinschoonmakers. Maar bij wie ligt nou de schuld van die vieze treinen? Moeten we het de schoonmakers op de kop geven? Of is het verstandig om eerst eens naar ons zelf te kijken?
De treinschoonmakers staken sinds 22 april. Zij protesteren met hun acties tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. De FNV wil dat schoonmakers de eerste twee ziektedagen uitbetaald krijgen. 350 van de vijfhonderd treinschoonmakers staken en de treinen in Nederland worden steeds viezer. Lege koffiebekers, verpakkingen en kranten worden achtergelaten door treinreizigers waardoor de treinen voller en voller worden. Ik had nog niet vaak stilgestaan bij al dat afval dat wij – treinreizigers – met elkaar produceren. Jij al wel?
Pas nu mijn treinritje steeds vaker wordt ‘verstoord’ door een vieze trein, een nare lucht en overvolle prullenbakken begin ik mij te beseffen dat we daar zelf ook wel wat aan kunnen doen. Waarom niet je koffiebeker meenemen en die buiten in de prullenbak gooien? Dat zou al een eerste stap zijn tegen die overvolle vieze treinen. Die stap kunnen wij zelf al wel nemen. Doe je mee?

Maar naast het relatief onschuldige afval dat de nette treinreiziger produceert is er ook veel afval dat achtergelaten wordt door een stelletje smerige mensen. Lege bierflesjes, fast-food verpakkingen en lege chipszakken. Niet eens netjes in de prullenbak gegooid, nee veel jongeren denken tegenwoordig dat het normaal is om alles op de kleine tafeltjes te laten staan of zelfs op de grond te gooien. Ik denk, serieus, dat dát de oorzaak is van die vieze treinen.

Een lege koffiebeker die netjes in de prullenbak wordt gegooid stoort echt niet, ook al is de prullenbak al aardig vol. Maar die flesjes waar nog de geur van alcohol aan zit, de fast-foodverpakkingen waar nog kaas en sla in is achtergebleven, dát zorgt voor een vieze uitstraling. Laten we dat eens aanpakken, laten we die mensen die het ‘vieze’ afval achterlaten eens aanspreken. Dan krijgen we (naar mijn idee) snel veel schonere treinen.

En als we nou allemaal onze eigen troep opruimen, dan zijn er uberhaupt veel minder schoonmakers nodig. Wellicht dat ze dan vanzelf een hoger loon krijgen en wij weer nog meer kunnen genieten van een schone trein!

Ik neem mijn lege koffiebeker zo direct mee, jij ook?

Ook interessant