citroen

Snijplank schoonmaken. Tips tegen vlekken en geurtjes

Social Media

Wanneer je een snijplank gebruikt om bijvoorbeeld groenten te snijden, wil het nog wel eens voorkomen dat hier vlekken op achter blijven. Je zult de snijplank daarna ongetwijfeld gaan afwassen met afwasmiddel of in de vaatwasser stoppen, maar soms is dit niet genoeg. Vlekken kunnen hardnekkig zijn, zeker in een houten snijplank, en ook kunnen er vervelende geurtjes achter blijven. Gelukkig hoeft dit niet einde snijplank te betekenen, maar zijn er maniertjes om de vlekken en geurtjes te verwijderen. Snijplank schoonmaken? Zo pak je het aan!

 

Hoe kun je een snijplank schoonmaken?

  • Wrijf de snijplank in met een halve citroen en laat dit twintig minuten staan. De vlekken verdwijnen!
  • Je kunt ook azijn en een keukensponsje gebruiken.
  • Verder is het aan te raden om snijplanken niet in de vaatwasser te doen, maar met de hand schoon te maken.
  • Bij groot onderhoud van de snijplank, wat eens in de zoveel tijd aan te raden is, kun je vooraf grof (zee)zout over de plank strooien. Hierna de plank met citroen of azijn behandelen, dit vijf minuten laten in werken en afspoelen, en je snijplank is weer goed gereinigd.

 

Hoe kom je af van vervelende luchtjes in de snijplank?

  • Maak de snijplank schoon met onverdunde witte azijn. Zo verminder je niet alleen vlekken, maar ga je ook nare geurtjes tegen.
  • Wanneer je met ingredi├źnten aan de slag gaat die sterk ruiken, is het handig om de plank vooraf nat te maken. Zo voorkom je dat de geur in het hout trekt.

Om kromtrekken van de plank te voorkomen, is het aan te raden om de snijplank regelmatig in te smeren met plantaardige olie (alleen geen olijfolie, i.v.m. plakken).

Wanneer je deze tips toepast, blijft het behoud van je snijplank optimaal. Heb jij nog meer tips?

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code