De harde waarheid over vieze kantoortelefoons

Oppervlakkig gezien ziet je kantoor er misschien schoon en netjes uit, maar met veel mensen op de werkvloer die gebruik maken van allerlei faciliteiten kan het een ideale veroorzaker zijn voor bacteriën.

Ziektekiemen komen voor op plekken waar je het het minste verwacht en inefficiënt schoonmaken kan een dramatisch en negatief effect hebben op je business. Een overvloed aan ziektekiemen en bacteriën kan leiden tot ziekte onder het personeel. Deze ziektes zorgen ervoor dat mensen zich ziek melden, wat weer resulteert in een dramatische afname van de arbeidsproductiviteit van het personeel. Daarom is het verstandig om voor zowel je bedrijf als je personeel een schone en gezonde werkomgeving te scheppen.

Feit: het gemiddelde bureau op kantoor is vierhonderd keer viezer dan een toiletbril.

Een van de meest onhygiënische plekken op kantoor vind je waar je het niet verwacht: de telefoon! Omdat telefoons zo vaak in contact komen met handen is het de ideale habitat voor ziektekiemen en bacteriën. Als je weet dat de gemiddelde kantoormedewerkers handen per dag in contact komt en met tien miljoen bacteriën, dan realiseer je je al snel dat er ook heel wat op een telefoon zitten. Natuurlijk zijn er ook andere plekken op kantoor waar veel bacteriën zitten, zoals waterinstallaties, toetsenborden en muizen.

Het is onmogelijk om alle ziektekiemen op een druk kantoor volledig weg te werken, maar er zijn dingen die je kunt doen om slechte hygiënische omstandigheden tegen te gaan. Als een werkgever heb je de plicht naar je werknemers toe om voor een schone, hygiënische en gezonde werkomgeving te zorgen zodat zij gevrijwaard blijven van ziektes. Een alternatief naast het inhuren van een goed schoonmaakbedrijf kan zijn dat je je personeel vraagt om hun telefoons zelf regelmatig schoon te maken. Je moet ze dan wel toegang verschaffen tot hygiënische doekjes en schoonmaakmiddelen.

Je kunt als werkgever ook regelen dat elke werknemer zijn eigen telefoon of headset heeft. Daarnaast is het aan te raden dat in de toiletten borden hangen om werknemers eraan te herinneren dat zij hun handen moeten wassen.

Omdat proactieve zaken niet altijd helpen, schakelen bedrijven over naar een schoonmaakbedrijf. Een goed schoonmaakbedrijf herkent de problemen die in dit artikel staan beschreven en helpt je hiermee verder.

 

*Dit artikel is geschreven door Yasin Bokadid van Boen Groen. Boen Groen is een milieuvriendelijk schoonmaakbedrijf die actief is in de regio Amsterdam.

Ook interessant