5 tips voor tuinonderhoud in de lente

In het voorjaar is het hoog tijd om jouw tuin of balkon een opfrisbeurt te geven. Ook al kan het weer nog onstuimig zijn, er zijn voldoende leuke planten en accessoires die de gure dagen kunnen overleven. Lees snel verder voor vijf tips voor tuinonderhoud in de lente!

1. Plan je tuinonderhoud

Voordat er een leuke tuininrichting kan komen in de vorm van tuinplanten en de juiste tuinaccessoires, moet er nodig tuinonderhoud gepleegd worden. Een schoon terras is een pré, daar moeten jouw tuinmeubelen straks staan. Het terras maak je volledig naar behoefte schoon. Zijn de tegels nog schoon en voldoet een goede bezem? Doe dat dan! Heeft jouw terras meer nodig dan alleen een bezem? Gebruik dan een hogedrukreiniger, algenverwijderaar of schoonmaakazijn. Wist je dat sommige mensen hun achtertuin stofzuigen?

2. Maak je balkon leeg

Heb je een balkon in plaats van een tuin? Haal die in het voorjaar eens helemaal leeg. Je zult verstelt staan van de troep die op jouw balkon achterblijft door vogels, harde wind of water. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat er mos en onkruid op het balkon groeien, door een combinatie van eerder genoemde oorzaken. Als jouw balkon eenmaal leeg is, kun je al het vuil verwijderen met een bezem of schrobber.

3. Verwijder alles wat ongewenst is

Natuurlijk hangt deze tip behoorlijk samen met de eerste twee tips, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken. De lente is hét moment om alle ongewenste dingen uit jouw tuin en van jouw balkon te verwijderen. Heb jij last van onkruid? Of staat er al een tijdje een plant waar je niet langer blij van wordt? Haal het dan weg! Nieuwe planten hebben nu nog tijd genoeg om te groeien. In de zomer moeten ze op hun hoogtepunt zijn zodat jij er van kan genieten. Voor tuinaccessoires geldt precies hetzelfde. Kijk of je anderen ergens blij mee kunt maken, iedereen is immers op zoek naar nieuwe dingen voor in de tuin.

4. Pleeg waar nodig klein tuinonderhoud

Jouw terras is schoon en leeg, onkruid en andere ongewenste dingen zijn weg en je hebt in je hoofd wat je ongeveer zou willen. Voordat je inkopen gaat doen is het handig om te bekijken waar klein onderhoud gepleegd moet worden. Houten tuinmeubelen en schuttingen kunnen zo nu en dan een likje beits gebruiken. Gras moet in maart bemest worden, dus ook daar is het nu de tijd voor. Ook voor planten is het klein onderhoud begonnen. Kijk wel goed welke planten gesnoeid moeten worden en welke niet!

5. Kies planten en accessoires die tegen een stootje kunnen

Deze tip geldt zowel voor tuinplanten als voor balkonplanten. Niet alle planten kunnen namelijk tegen de gure nachten die zo nu en dan in maart en april voorbij komen. Wil je toch graag dit soort planten? Breng dan bij nachtvorst de winterbescherming weer aan, dan komt het alsnog goed. Wat betreft accessoires kun je het beste een maandje wachten. Het kan in maart en april nog flink waaien en vriezen, het zou zonde zijn als jouw nieuwe vaas kapot ging.

Wil je na het lezen van dit blog jouw tuin of balkon helemaal up-to-date maken voor het komende tuinseizoen? Download dan ons gratis e-book over de tuin! Hierin lees je alles over tuinieren, maar ook klusjes rondom het huis worden niet overgeslagen.

Ook interessant