Zomerproof

Is jouw tuin al zomerproof?

De zon staat alweer een paar dagen stralend aan de hemel. Dan is het weer tijd geworden om na te denken over het zomerproof maken van jouw tuin. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Met deze tuintips kun jij direct aan de slag en kun je straks in de tuin volop genieten van de zon.

Tuinmeubelen

Om optimaal van de zomer te kunnen genieten, zijn tuinmeubelen erg belangrijk. De kans is groot dat jouw tuinmeubels de winter op zolder hebben doorgebracht of dat je ze buiten onder een afdak hebt laten staan. Geef ze een flinke schoonmaakbeurt voordat je er weer gebruik van gaat maken. Bij kunststof meubelen kun je dat erg gemakkelijk doen met een simpel sopje van water en allesreiniger. Hout heeft vaak een eigen handleiding. Groene aanslag en zwarte vlekken kun je eenvoudig verwijderen met een sopje van water, groene zeep en soda. Gebruik een zachte borstel om de vlekken te verwijderen.

Onkruid wieden

Als jij jouw tuin zomerproof wil maken, is het erg belangrijk om ook al het onkruid uit de tuin te halen. Onkruid belemmert de groei van jouw planten en gazon. Het ontneemt voedingsstoffen en kan zelfs ziektes overbrengen op jouw plantjes. Gebruik daarom een hak of schoffel om het onkruid uit de grond naar boven te spitten. Vervolgens kun je het bij elkaar vegen met een hark of bezig.
Tip: Onkruid hoef je niet per se weg te gooien. Je kunt het namelijk ook erg goed als compost gebruiken.

Planten en bomen snoeien

De meeste struiken en bomen dienen in het voorjaar gesnoeid te worden. Je kunt deze gemakkelijk snoeien met behulp van een snoeischaar of takkenschaar. Maar bij grote bomen kun je ook gebruik maken van takkenzagen en kettingzagen.
Voor de beste tuinonderhoud is het erg belangrijk om alle bruine en dode takken en bladeren te verwijderen. In de winter zorgen ze er nog voor dat de bomen en planten worden beschermd tegen de vorst, maar in het voorjaar voorkomt dit ervoor dat bloemen en planten gaan groeien. Door dode bladeren en takken te verwijderen kun je binnen een paar weken weer genieten van alle plantjes in jouw tuin.

Met deze tuintips is jouw tuin weer helemaal zomerproof. De planten en bomen staan er weer mooi bij. Je kunt nu dus met een gerust hart gaan genieten van de zon.

Ook interessant