tuinonderhoud herfst

Tuin winterklaar maken

De zomer is inmiddels echt voorbij. We mogen dit jaar dan wel extra lang genieten van de zon, maar het is binnenkort weer tijd om jouw tuin winterklaar te maken. Met onze eenvoudige checklist is jouw tuin binnen mum klaar voor de wintermaanden. Lees snel verder!

1. Tuinonderhoud herfst: zet de tuinset binnen

De tuin winterklaar maken begint al in de herfst. Zodra het geen weer meer is om buiten te zitten, kun je het beste de tuinset alvast opruimen. Als je in een garage of schuur ruimte hebt voor de tuinset, maak daar dan gebruik van en stal hem daar. Heb je geen ruimte voor de tuinset, zorg dan voor een beschermhoes. Het beschermen van jouw tuinset zorgt ervoor dat hij langer mooi blijft. Naast goede bescherming is het verstandig om alles even een goede schoonmaakbeurt te geven voordat je de tuinset opruimt. De meeste tuinmeubelen kun je met een sopje van allesreiniger afnemen. Laat de tuinset goed drogen en zet alles binnen of onder een beschermhoes. Zo komen jouw tuinmeubelen de winter wel door!

2. Zet planten indien mogelijk binnen

In het najaar heeft jouw tuin andere zorg nodig dan in het voorjaar. De meeste planten zullen inmiddels uitgebloeid zijn. Planten in een pot kunnen binnen gezet worden als daar ruimte voor is. Hier kun je het beste al ruim voor de winter mee beginnen. Vorst aan de grond komt vaak al in september of oktober voor en niet alle planten kunnen even goed tegen vorst. Het zou zonde zijn als jouw mooie planten de winter niet overleven. Sommige planten kunnen goed tegen de kou, die hoef je natuurlijk niet binnen te zetten.

3. Maak overige planten winterklaar

Het is niet altijd mogelijk om alle planten binnen te zetten. Planten die niet in een pot staan, kun je nu eenmaal lastig uit de grond scheppen en verplaatsen. Er is gelukkig winterbescherming voor jouw planten te koop in de vorm van beschermhoezen. Dit is een prima alternatief om jouw planten de winter door te helpen! Het klinkt misschien een beetje vreemd en het ziet er wellicht wat bijzonder uit, maar sommige planten kun je in de winter beter niet buiten laten staan zonder bescherming.

Zoals je ziet, is de grote onderhoudsbeurt voor het najaar een stuk korter dan die van het voorjaar. De focus ligt nu vooral op het veilig stellen van jouw spullen en planten, want niet alles kan goed tegen de winter. Hetzelfde geldt, hoe gek het ook klinkt, voor de planten. Is jouw tuin al helemaal klaar voor de winter? Als je nog niet alles gedaan hebt, kun je onze drie tips goed gebruiken. Als je al een aardig eind op weg bent, moet je echt eens ons e-book over de tuin lezen! Die is gratis te downloaden en bevat ontzettend veel tips over hoe jij jouw tuin het beste kunt onderhouden.

Ook interessant