Slim boodschappen doen

Boodschappen… vaak geven we hier ongemerkt veel meer geld aan uit dan dat we eigenlijk zouden willen. Hoe dat kan? Daar zijn vele verschillende redenen voor. In deze blog lees je in ieder geval hoe het moet: Slim boodschappen doen.

Allereerst beginnen we met het maken van een lijstje. Doe dit op een vaste dag in de week. Zorg dat je een overzicht hebt van alle supermarktaanbiedingen (dat overzicht vind je zowel op internet als in de folders die wekelijks worden bezorgd). Aan de hand van het overzicht met aanbiedingen kun jij je lijstje maken. Plan wat je de komende week gaat eten, hou daarbij rekening met de aanbiedingen. Wortels in de aanbieding? Eet dan in ieder geval een keer wortels. Goedkope aardappelen? Bedenk dan eens allemaal verschillende gerechten met aardappelen, vaak kun je er al een aardige week mee vullen (puree, gekookt, gebakken, in een ovenschotel).

Verder is het belangrijk om na te gaan wat je nou echt nodig hebt. In Nederland gooien we jaarlijks 800 miljoen kilo aan eten weg. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Weggegooid geld dus. Beter is het om vooraf te bepalen wat je nodig en dan pas boodschappen te kopen. Kijk daarbij een half jaar vooruit. Lang houdbare producten waarvan je veel gebruik maakt kun je in grote hoeveelheden inslaan. Dat is anders bij ongezonde producten en producten met een beperkte houdbaarheidsdatum. Wat ongezonde producten betreft, of je nou één zak chips in de kast hebt liggen of 3. Het gaat toch wel op, dus grote hoeveelheden hiervan inslaan zorgt alleen maar voor extra calorie-inname.

Geef je over een maand een feestje? Let dan extra goed op aanbiedingen voor producten die je dan nodig hebt. Heb je genoeg koffie in huis? En bier? Op deze producten kun je veel besparen als je ze koopt in de aanbieding.

Ik heb hierboven al een aantal tips voor je genoemd, maar er zijn er nog veel meer!

  • Brood gekocht? Gelijk in de diepvries en haal eruit wat je nodig hebt. Dan blijft je brood het meest vers;
  • Geef jezelf een budget voor de boodschappen. Op = op;
  • Verse en onbewerkte groenten zijn vaak goedkoper én veel gezonder;
  • Doe je boodschappen in een mandje in plaats van in een winkelwagen;
  • Leg je eigen moestuin aan (lees hierover meer in mijn volgende blog);
  • Ga niet met een lege maag naar de supermarkt;
  • Kies een slim tijdstip. Op zaterdagmiddag worden veel producten vaak goedkoper geprijsd. En de marktkoopman wil aan het eind van de dag graag nog wat verkopen, hij doet dan ook makkelijk wat van de prijs af;
  • Koop groenten uit het seizoen. Deze zijn het goedkoopst;
  • Ga zo min mogelijk naar de supermarkt, dan is de kans ook het kleinst dat je onnodige dingen koopt. Ook scheelt je dat behoorlijk wat tijd. Win-win situatie dus.

Mijn laatste tip:
Ga op de fiets naar de supermarkt. Dat scheelt behoorlijk wat benzine. Is de supermarkt te ver weg? Misschien kun je dan op een andere manier tijd en kosten besparen. Bijvoorbeeld door direct na het werk boodschappen te gaan doen, grote kans namelijk dat er wel een supermarkt op de route ligt.

Heb je wel het geld, maar geen tijd om boodschappen te doen? Dan kun je je boodschappen bij veel supermarkten online bestellen. Maar je kunt ook een boodschappenhulp in dienst nemen. Deze doet je boodschappen voor slechts €7,50 per uur.

Volgende week schrijf ik over het aanleggen van je eigen moestuin. Lees je weer mee?  

Ook interessant